Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä ovat omistajuuden velvollisuudet?

Odotellessamme meneillään olevista vapaakaupan neuvotteluista uusia heikennyksiä yksityisomistajien velvollisuuksiin kannattaa pohtia yhteisomistuksen muotoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kari Stadigh kuulutti keskustelua omistajuudesta (HS Talous 17.7.). Hän jätti kuitenkin mainitsematta omistusjärjestelmämme alkuperän sekä omistajuuden yhteiskunnalliset hyödyt ja haitat.

Oman järjestelmämme historiassa, antiikin Roomassa, perheen pää omisti paitsi orjansa myös perheensä. Hänellä oli oikeus määrätä ”omaisuudelleen” kuolemanrangaistus (patria potestas). Maailmassa on myös ollut monia (ja on edelleen muutamia) kulttuureja, joissa ei ole olemassa yksityisomistusta. Vaihtoehtoja siis on.

Omistusoikeutemme perustuu valtiolle siirrettyyn kykyyn käyttää voimaa. Omistuksen perimmäisenä tarkoituksena on siirtää kilpailu taistelukentiltä markkinoille.

Stadighin mukaan aina löytyy valtiolle parempi vaihtoehto omistajana. Hän ehkä unohtaa, että ekonomistit tuntevat hyvin jo Monopoli-pelistä tutut ”yhteismaat” ja keskustelevat vilkkaasti yhteismaan ongelmista (englanniksi tragedy of commons). Nykyinen omistusjärjestelmä kuitenkin jättää nämä laajalti huomiotta, usein pitäen selkeitäkin haittoja ulkoisvaikutuksina, joihin ei talouden tai omistajuuden keinoin pystytä puuttumaan. Pelkkä talous ei selvästikään riitä vastaamaan tämän päivän ongelmiin.

Odotellessamme meneillään olevista vapaakaupan neuvotteluista uusia heikennyksiä yksityisomistajien velvollisuuksiin kannattaa pohtia yhteisomistuksen muotoja. Monia liiketoiminnan muotoja, kuten terveydenhoitoa, voidaan pitää ”yhteismaina”. Niiden ensisijaisena tarkoituksena ei ole tuottaa jollekulle välillistä hyötyä eli voittoa vaan meille kaikille välitöntä hyötyä.

On siis syytä muistaa yhteiskunnan eri toimintojen ensisijaiset tavoitteet ja pohtia, saavutetaanko ne parhaiten yksityisomistuksen vai erilaisten yhteisten omistusmuotojen, kuten osuuskuntien, keskinäisten vakuutusyhtiöiden, kuntien tai valtion omistukseen perustuen.

Pekka Nikander

Research Fellow, Aalto yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat