Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlanti ei kelpaa esikuvaksi

Jos kaikki maailman maat haluaisivat tehdä irlannit, pitäisi Marsista tai muualta maapallon ulkopuolelta löytyä omistajuutta niin paljon, että se vastaisi viidennestä maailman bkt:sta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh kehotti (HS Talous 17.7.) talouskasvun puutteessa kituvaa Suomea ottamaan oppia Irlannista, joka alensi vuonna 2003 yhteisöveronsa 12,5 prosenttiin. Veronalennus selittää Stadighin mukaan Irlannin nopeaa talouskasvua.

Talouskasvua mitataan bruttokansantuotteella (bkt). Irlannin bkt-lukuja käyttävän on kuitenkin syytä muistaa, että niissä on muihin kehittyneisiin talouksiin verrattuna yksi erikoinen piirre. Kokonaistuotantoa kuvaava bkt ja kokonaistuloja kuvaava bruttokansantulo (bktl) näet eroavat Irlannin tapauksessa huomattavasti toisistaan.

Bkt kuvaa kansantalouden kaikilla toimialoilla aikaansaadun arvonlisäyksen summaa. Kun siihen lisätään ulkomailta saadut ensitulot (palkat, voitot, pääomatulot) ja vähennetään ulkomaille menneet ensitulot, päädytään bruttokansantuloon (bktl). Maailman mitassa bkt ja bktl ovat väistämättä yhtä suuret, sillä eri maissa tuotettu arvonlisäys päätyy aina tuloksi jonnekin päin maailmaa.

Yksittäisen kansantalouden tasolla yhtäsuuruus ei päde, mutta kehittyneissä talouksissa luvut ovat kutakuinkin yhtä suuret – Suomen tapauksessa ero on prosentin luokkaa. Poikkeama on yleensä siihen suuntaan, että bktl on hieman suurempi kuin bkt: toisin sanoen kansakunta saa ulkomailta enemmän tuloja kuin sinne luovuttaa.

Irlanti on poikkeus tästä säännöstä. Vuonna 2015 maan bktl oli 20 prosenttia pienempi kuin bkt.

Tämä tarkoittaa sitä, että viidennes bkt:sta siirtyi ulkomaille tulona ennen kaikkea veroedun Irlantiin houkuttelemien kansainvälisten suuryritysten omistajille.

Vaikka Irlannin bkt ei siis kuvaakaan tulojen (bktl) kehitystä, on bkt:n kasvulla toki ollut myönteinen vaikutus myös tulokehitykseen.

Irlannin malli ei kuitenkaan kelpaa esikuvaksi koko maailmalle. Jos kaikki maailman maat haluaisivat tehdä irlannit, pitäisi Marsista tai muualta maapallon ulkopuolelta löytyä omistajuutta niin paljon, että se vastaisi viidennestä maailman bkt:sta.

Yhteisöverokilpailu on globaalista tai suppeammasta eurooppalaisestakin näkökulmasta tarkasteltuna nollasummapeli, joka päättyy vasta, kun veroaste on ajettu nollaan. Ehkä valtion taloudellisen roolin pienentäjät sitä tavoittelevatkin.

Sakari Heikkinen

taloushistorian professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat