Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimijuus­yhteiskunta olisi parempi ratkaisu

Yhä useammat kärsivät taloudellisesta niukkuudesta siksi, että heillä ei ole tilaa toimia tilanteessa, jossa yhteiskunnan resurssit ja vaikutusvalta ovat jakautuneet epätasaisesti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh uskoo omistajuuden pelastavan Suomen (HS Talous 17.7.). Hän haluaisi kansalaisten sijoittavan enemmän pörssiin.

Omistajuus on kapea ja vino vinkkeli ongelmiin, jotka vaativat systeemisiä ratkaisuja ja uudenlaista talousajattelua. Omistajuusyhteiskunta pahentaisi varallisuuden kasautumista, eriarvoistumista ja ekologisia ongelmia. Se ei myöskään ota huomioon, että jakamistalous vähentää omistajuuden merkitystä.

Kestävämpi ratkaisu olisi ”toimijuusyhteiskunta”, jossa vahvistetaan kansalaisten ja etenkin kaikkein heikoimpien toimijuutta.

Yhä useammat kärsivät taloudellisesta niukkuudesta siksi, että heillä ei ole tilaa toimia tilanteessa, jossa yhteiskunnan resurssit ja vaikutusvalta ovat jakautuneet epätasaisesti. Tätä pahentaa empatiavaje eli päättäjien kyvyttömyys asettautua heikompien asemaan.

Yhteiskunnan reunamilla olevien toimijuuden vahvistaminen purkaisi näitä ongelmia. Se loisi tilaa myös uusille työn malleille ja muille systeemisille innovaatioille, jotka tutkimusten mukaan syntyvät pikemminkin yhteiskunnan marginaaleissa kuin sen ytimessä.

Maria Joutsenvirta

kauppatieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat