Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseudun palkka-alestako kansakunta nousuun?

Ei ole kuin yksi sukupolvi siitä, kun luovuttiin syrjäseutulisistä. Se oli palkanlisää hankalien matkojen päähän suostuville virkamiehille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pekka Sakki analysoi (HS Mielipide 17.7.) mielenkiintoisella tavalla Suomen talouden perusongelmia. Ratkaisu olisi ilmeisesti ollut kikyä edeltänyt ajatus palkkojen yleisestä alentamisesta. Sillä olisi ratkaistu sekä kasvukeskusten asuntojen kalleus että työn pula kasvukeskusten ulkopuolella.

Maalaispoikana tuntuu oudolta, että jossakin Helsingissä, missä asukkailla on kaikki käden ulottuvilla, ei ole lompakossa varaa. Yhtä oudolta tuntuu, että viime syksynä kikyn pelastaneiden kätilöiden mutta yhtä lailla täällä periferiassa työssä käyvien psykoanalyytikoiden, opettajien, lääkäreiden ja tuomareiden pitäisi tyytyä oleellisesti ruuhka-Suomea alempiin palkkoihin. Sillä tavallako maaseutu ja siinä ohessa muu Suomi pelastettaisiin?

Ei ole kuin yksi sukupolvi siitä, kun luovuttiin syrjäseutulisistä. Se oli palkanlisää hankalien matkojen päähän suostuville virkamiehille. Vielä 1970-luvulla kalliiden kaupunkien kallistumista tuettiin itse asiassa aika huomattavin julkisen puolen palkanlisin. Yksityisellä puolella toimii kilpailu – kysynnän ja tarjonnan laki – niin laadullisesti kuin määrällisestikin.

Ruuhka-Suomen poliitikoilla on ollut vuosikymmenet aikaa toteuttaa järjellistä asuntopolitiikkaa. Jostain ihmeellisestä syystä rakennusmaata ei edelleenkään suostuta kaavoittamaan asumiseen oikein muualle kuin teiden pientareille.

Sakin kaipaama paikallinen sopiminen oli kyllä maaseudun pelastuksena vuosikymmenet: maaseudulla kesäisin kevyinä urakkatöinä puutarhoilla ja pelloilla, rakennustöissäkin, talvisin metsätöissä. Palkat joustivat tekijän mukaan. Nollasopimukset olivat arkipäivää.

Suomalaista kysyntää pitää vielä toistaiseksi yllä aika suuri osa Helsingin ulkopuolella asuvista ihmisistä. Olisiko maamme pelastus se, että tämän väen toimeentuloa ja ostovoimaa heikennettäisiin?

Se, joka uskoo maaseudun alempien palkkojen vetovoimaan, luettelee varmasti pitkän listan työvoiman kalleuden takia perustamatta jääneitä yrityksiä. Infrastruktuuri sellaisenaan toimii: suuri osa maaseudusta on parin tunnin etäisyydellä satamista ja lentokentistä – niin kuin Sakin huolenaihe asunnoista ja mökeistäkin, kansallisomaisuudesta.

Erkki Vallenius

Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat