Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentin valtaoikeudet ovat kohdallaan

Presidentti Halosen osallistuminen EU-kokouksiin oli perustuslain kannalta ongelmallista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ilkka Ylönen hämmästeli (HS Mielipide 16.7.), että Tarja Halosen aikana julkisuudessa käytiin keskustelua presidentin vallan kaventamisesta ja EU-huippukokouksiin osallistumisesta. Nyt tuota keskustelua ei hänen mukaansa käydä.

Syy on hyvin yksinkertainen. Nyt presidentin valtaoikeuksien arvioidaan olevan länsieurooppalaisittain kohdallaan, ja presidentti noudattaa tiukasti perustuslakia. Presidentin vaikutusvalta on toki aina riippuvainen presidentin arvovallasta.

Kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi, kaikki päätöksenteko, myös unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, määrättiin valtioneuvostolle. Presidentti Martti Ahtisaari osallistui tästä huolimatta EU:n huippukokouksiin. Ahtisaarella oli kokouksissa merkittävä rooli muun muassa rauhan välittämisessä Jugoslaviaan.

Perustuslakiuudistuksessa vuonna 2000 oli tarkoitus selkeyttää, että päätöksenteko EU-asioissa, myös yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, kuuluu valtioneuvostolle. Silti presidentti Tarja Halonen ilmoitti osallistuvansa säännönmukaisesti EU:n huippukokouksiin. Tämä perustuslain kannalta ongelmallinen tilanne johti voimakkaaseen keskusteluun presidentin valtaoikeuksista.

Matti Vanhasen (kesk) toinen hallitus totesi, ettei presidentti enää osallistu Eurooppa-neuvoston kokouksiin. Päätös vahvistettiin sittemmin vielä varmuuden vuoksi perustuslain täsmennyksellä.

Toinen valuvika oli, että jos presidentti ja hallitus olivat erimielisiä ulkopolitiikassa, ratkaisumekanismia ei ollut ja päätöksenteko estyi. Tämä ongelma on korjattu perustuslain muutoksella siten, että kiistatilanteissa ratkaisijana toimii eduskunta.

Kimmo Sasi

varatuomari

perustuslakivaliokunnan

puheenjohtaja 2003–2011

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat