Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalityössä on keskityttävä siihen, mihin oma koulutus antaa valmiudet

Yliopistokoulutus tarvitaan sosiaalityössä laadukkaan auttamistyön turvaamiseksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Metropolian yliopettaja Sirkka Rousu esitti (HS Mielipide 17.7.), että yamk-tutkinnon suorittaneet voisivat saada kelpoisuuden sosiaalityöntekijän virkaan. Tämä olisi Rousun mukaan ratkaisu kuntien ”sosiaalityön kriisiin”.

Onneksi laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä on tullut voimaan. Siinä määritellään sosiaalityöntekijän ja sosionomin kelpoisuudet erikseen. Kelpoisuuksiin ja työtehtäviin on tuonut selkeyttä myös viime vuonna voimaan tullut sosiaalihuoltolaki, jossa on määritelty sosiaaliohjauksen ja sosiaalityön eriytetyt vastuualueet.

Kolmas merkittävä tekijä perussosiaalityössä on ensi vuoden alussa toteutuva perustoimeentulotuen siirto Kelaan. Perussosiaalityöntekijät voivat vastedes keskittyä erityistä tukea tarvitsevien lasten, nuorten ja aikuisten kanssa tehtävään suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen muutostyöhön, verkostotyöhön ja rakenteelliseen sosiaalityöhön.

Sosiaalityössä tarvitaan hyvää arviointikykyä ja sosiaalityön metodien hallitsemista mutta myös laajempaa yhteiskunnallista näkökulmaa, kykyä vaikuttaa yhteiskunnallisiin rakenteisiin, kykyä välittää sosiaalityön käytäntötietoa esimerkiksi päättäjille sekä osallistua ja tehdä sosiaalityön tutkimusta. Tutkimuksellinen osaaminen on erityisen tärkeää tulevaisuudessa sosiaalityön vaikuttavuuden mittaamiseksi.

Tämän vuoksi sosiaalityöntekijöiden yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto on tarpeen perussosiaalityössä.

Amk- ja yamk-sosionomikoulutuksen ja sosiaalityöntekijäkoulutuksen sisällöt ja painopisteet sekä niiden antamat valmiudet ovat keskenään varsin erilaiset. Kelpoisuuden saamiseksi ei myöskään riitä vuosien työkokemus minkään laillistetun ammatin kohdalla.

Kaikkien osaamista tarvitaan käytännön työssä, mutta perusedellytyksenä on, että työtehtävät on määritelty selkeästi. Silloin jokainen voi keskittyä siihen, mihin hänen saamansa koulutus antaa parhaat valmiudet.

Eija Huovila

johtava sosiaalityöntekijä

valtiotieteen lisensiaatti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat