Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat ovat sivuuttaneet vammaisten osallisuuden palveluhankinnoissa

Osallisuuden kautta on mahdollista saavuttaa yksilöllisiä ratkaisuja omiin välttämättömiin tarpeisiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maija Anttila jakoi kirjoituksessaan (HS Mielipide 13.7.) vammaisjärjestöjen huolen siitä, että nykyisen hankintalain mukaiset kilpailutukset eivät sovi massahankintoina vammaisten ihmisten jokapäiväisten palvelujen hankintaan.

Suomi ratifioi kesäkuussa yhdeksän vuoden odottelun jälkeen YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen. Sopimuksen keskeinen asia on aito osallisuus, vammaisten henkilöiden oikeus tulla kuulluksi heitä koskevassa päätöksenteossa.

Kunnat ovat palveluita hankkiessaan sivuuttaneet täysin vammaisten henkilöiden osallisuuden. Valtion velvollisuus on toimia oikeuksien edistämiseksi, ja eduskunnan olisi nyt hyvä korjata hankintalain epäkohdat lain uudistuessa.

Vammaisten ihmisten palveluiden hankkiminen samalla halpuutuksen logiikalla, jolla kunnat hankkivat it-ohjelmistoja tai kilpailuttavat rakennusurakoita, on äärimmäisen hankalaa ja vaikuttaa suoraan ihmisten arkeen sekä heidän saamaansa tukeen. Tästä syystä on hieno asia, että hallitus haluaa sote-uudistuksessa edistää henkilökohtaista budjetointia osana valinnanvapautta.

Henkilökohtainen budjetointi on palvelujen järjestämisen tapa ja rahasumma, jolla palvelut voidaan järjestää yksilöllisesti, palvelujen käyttäjän toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Raha seuraa asiakasta ja ohjautuu hänelle tarkoituksenmukaisiin palveluihin.

Henkilökohtaisesta budjetoinnista pitäisi tulla yksi keskeinen tapa järjestää sosiaalipalveluita: eri tavalla vammaisten ihmisten palveluita, vanhusten palveluita, mielenterveyspalveluita ja pitkäaikaissairaiden ihmisten tarvitsemaa tukea. Palveluita, joissa ihmisten itsensä tulee olla keskeisessä roolissa hyvien ratkaisujen löytämiseksi. Kyse ei ole ”palvelushoppailusta” vaan siitä, että osallisuuden kautta on mahdollista saavuttaa yksilöllisiä ratkaisuja omiin välttämättömiin tarpeisiin. Hyvän sosiaalityön ja palveluohjauksen avulla kaikki pystyvät olemaan osallisena omaa elämäänsä koskevassa päätöksenteossa.

Aarne Rajalahti

kiinteistötoimen johtaja

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat