Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisiko politiikankin aika digitalisoitua?

Verkkoäänestys voisi ajan myötä nostaa esiin uudentyyppisiä poliittisia rakenteita ja toimijoita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 18.7.) todettiin, että aktiivisuus vaaleissa ja kiinnostus politiikkaan jakaa kansaa yhä selvemmin. Ilmiötä selittää muun muassa hyvä- ja huono-osaisten erilainen käyttäytyminen vaaleissa. Hyväosaiset äänestävät ja siirtävät tavan myös lapsilleen. Näin he huolehtivat poliittisten etujensa säilymisestä. Huono-osaiset jäävät yhä useammin kotiin, erityisesti petyttyään protestiäänestämisen vaikutuksiin.

Myös epäröivä tai vakiintumaton äänestäjä jää helposti passiiviseksi. Puolueiden ohjelmat ja kannat eivät ole nuoren äänestäjän näkökulmasta selkeitä ja erottuvia. Voi tuntua siltä, että on sama, ketä äänestää, vai äänestääkö ollenkaan.

Tätä ruokkii myös poliittisen puheen monimutkaisuus ja poliitikkojen työn alhainen arvostus. Yhteiskunnallisen aktiivisuuden merkitys ja asioiden poliittisuus hämärtyy. Ajatellaan, ettei äänestäminen kuitenkaan mihinkään vaikuta.

Some-yhteiskunnassa on tyypillistä tilanteen mukainen osallisuus. Elämäntilanteen, kiinnostuksen ja aktiivisuuden mukaan panostetaan teemoihin ja kampanjoihin, jotka koetaan omakohtaisiksi. Poliittisuus ei tällöin kanavoidu välttämättä puolueiden kautta. Aktiivisuus voi näkyä koulujen vanhempainyhdistyksissä tai muissa pienimuotoisissa viiteryhmissä.

Teemallinen aktiivisuus häviää ilmiön kadottua, eikä aktiivisuutta voi välttämättä hyödyntää toista kertaa. Ilmiö oli keskeinen presidentti Barack Obaman vaalikampanjassa. Yes we can -teeman alle aktivoitui verkossa poikkeuksellisen paljon nuoria.

Virossa verkkoäänestystä on käytetty yli kymmenen vuotta. Äänen voi antaa kotoaan verkkoyhteydellä, ja tunnistus tapahtuu elektronisella henkilökortilla. Kolmannes äänestäjistä käytti tätä mahdollisuutta viimeisimmissä vaaleissa. Antamansa äänen voi käsittääkseni muuttaa toiseksi ennen vaalin päättymistä. Vaalikeskustelussa koettu pettymys voi johtaa äänen ottamiseen pois ja antamiseen toiselle.

Verkkoäänestys ei tietenkään ole riskitön. Kotisohvalle jäämisellä ei kuitenkaan olisi samanlaista merkitystä kuin nyt.

Millaisia äänestäjiä uudessa tilanteessa aktivoituisi? Millainen jännite syntyisi poliittisen aktiivisuuden ja puoluepoliittisuuden välille? Kenen ääni nousisi kuuluviin ja kenen suhteellinen ääni heikkenisi?

Äänestäjien protesti on perinteisesti ollut puoluepoliittisille toimijoille mahdollisuus. Verkkoäänestys voisi kuitenkin ajan myötä nostaa esiin uudentyyppisiä poliittisia rakenteita ja toimijoita. Olisiko politiikankin aika digitalisoitua?

Timo Keski-Petäjä

Akaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat