Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riskit hallintaan luonnon avulla

Vieraslajien torjumisen tai säätuhojen korjaamisen ja korvaamisen sijaan voisimme hoitaa luontoa ennakoivasti ja kestävästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lomalle lähtiessäni luin Helsingin Sanomista (21.6.) vieraslajien mansikoille ja puille aiheuttamista uhkista. Lomalta palatessani HS kirjoitti myrsky- ja tulvatuhojen vakuutuksista (11.7.). Kummassakaan jutussa ei käsitelty sitä, miten vahinkoja voitaisiin torjua ja hillitä ennalta.

Elinympäristön yksipuolisuuden yhteys sen haavoittuvuuteen ymmärretään jo hyvin. Vieraslajit valtaavat alaa yhden lajin hallitsemissa maisemissa helpommin kuin sellaisissa elinympäristöissä, joissa kasvaa monimuotoista lajistoa.

Monimuotoiset elinympäristöt kestävät myös äärevien sääilmiöiden aiheuttamia tuhoja ja vähentävät taloudellisia menetyksiä. Päällystämätön maa imee kaatosateet ja puusto hillitsee tulvia. Monipuolinen puusto kestää myrskytuulia paremmin kuin yhden puulajin tasaikäinen kasvusto.

Kun lajisto ja ikäjakauma ovat monipuolisia, vähenee haavoittuvuus myös muiden kuin vieraslajien aiheuttamille tuhoille. Hyönteis- ja sienituhot jäävät pienemmiksi myrskyjen ja muiden sään aiheuttamien stressitekijöiden jälkeen.

Vieraslajien torjumisen tai säätuhojen korjaamisen ja korvaamisen sijaan voisimme hoitaa luontoa ennakoivasti ja kestävästi. Riskien ja vahinkojen kanssa painivien elinkeinojen kannattaisi etsiä ratkaisuja luonnon tarjoamista ekosysteemipalveluista.

Sivuhyötynä saisimme nauttia monipuolisemmista mansikkalajikkeista ja maisemista sekä pienemmistä vakuutusmaksuista. Monimuotoiset ja kestävät ekosysteemit tarjoaisivat myös puskurin tuntemattomien riskien varalle. Ilmastonmuutoksen myötä riskien hallinta tulee entistäkin tärkeämmäksi, kun poikkeukselliset säät ja uudet vieraslajit lisääntyvät.

Eeva Primmer

tutkimusprofessori

Suomen ympäristökeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat