Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liputus veneissä perustuu lakiin

Veneseuralippu on kansallislipun veroinen tunnus ja kansallisuuden ilmaisija.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Antero Saarto kirjoitti mielipidesivulla (HS 15.7.) veneilijöiden liputuskäytännöstä.

Suomen veneseuralipun asema juontuu Suomen lippua koskevaan lainsäädäntöön otetusta erityismaininnasta ja asiasta annetusta asetuksesta. Se on siten kansallislipun veroinen tunnus ja kansallisuuden ilmaisija. Tämän vuoksi järjestäytyneet veneilijät kohtelevat lippuaan erityisellä huolellisuudella.

Vaikka liputusta koskevat nosto- ja laskuajat velvoittavat vain viranomaistahoa, on veneilijöille ja jopa mantereelle rannikolla annettu liputuksen aikatauluohjeeksi noudattaa laivaston käyttämiä aikoja. Tämä käytäntö on ollut jo Suomen lipun syntyvaiheista lähtien.

Ensimmäiset pursiseurat niin 1700-luvun Englannissa kuin 1800-luvun keisarillisella Venäjälläkin selitettiin valtakunnan laivaston tukijoiksi, jopa ”Venäjän laivaston tyttäriksi” myös täällä Suomen suuriruhtinaanmaassa. Tästä yhteydestä periytyy myös veneseurojen puheenjohtajien kommodori-nimitys.

Noudatamme siis periaatetta, että liputus veneessä pimeässä on vain kulussa olevassa aluksessa, ja laiturissa olevassa veneessä lippu on kello kahdeksan jälkeen merkkinä siitä, että veneen käyttäjät ovat joko veneessä tai tulossa veneeseen ennen kello 21:tä.

Liputtakaamme edelleen suomalaiseen tapaan niin maissa kuin vesilläkin.

Hannu Hillo

lippukomitean puheenjohtaja

Suomen Purjehdus ja Veneily

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat