Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yleiskaavaehdotus on suuruudenhullu

Kaupunkisuunnitteluvirasto on innostunut kasvutavoitteesta: kasvuhan työllistäisi mukavasti suureksi paisunutta virastoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yleiskaavaehdotuksessa esitetään, että pääkaupunkimme väkiluku nousisi runsaalla 200 000:lla vuoteen 2050 mennessä. Tämä merkitsisi ihmisten asuttamista niin sanotuille kaupunkibulevardeille liikennemeluun ja -pölyyn, seudullisten viheralueiden kuten Keskuspuiston nakertamista sekä pohjoisten pientalovaltaisten ja luonnonläheisten kaupunginosien perusluonteen muuttamista.

Mistä tämä megalomania? Sillä ei ainakaan vaikuteta asuntojen hintoihin Helsingissä.

Talousgurut maalailevat, että Suomen kilpailukyky on kiinni Helsingin urbanismista. Helsinki on tavoitettavissa alle 40 minuutissa ratavarrelta Järvenpäästä alkaen. Taloustieteilijä Ilmari Hustich puolestaan puhui kirjassaan Suomi tänään (1966) Helsingin, Turun ja Tampereen kolmiosta ja rinnasti sen Ruotsin kolmioon Tukholma–Malmö–Göteborg valtakunnan talouden moottorina.

Helsingistä ei saa millään ilveellä kooltaan eurooppalaisesti kilpailevaa metropolia. Eräänä perusteena metropoliunelmille tuntuu olevan nuorten hinku urbanismiin. Kaupunkisuunnitteluvirasto on suuresti innostunut kasvutavoitteesta: sehän työllistäisi mukavasti suureksi paisunutta virastoa.

Tietysti pääkaupungin pitää vielä kasvaa kohtuullisesti, esimerkiksi 10 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Helsingillä on asumamuotojen valinnaisuuden pohjalta voimaa tehdä urbanismia raideliikenneasemien yhteyteen, kuten Kalasataman ydinkortteli osoittaa.

Kantakaupungin ullakoille voidaan tehdä runsaasti asuntoja. Pohjoisilla pientaloalueilla pienimuotoinen täydennysrakentaminen on järkevää, jotta palvelutaso voidaan säilyttää alueiden perusluonnetta kunnioittaen. Pasilassa voitaisiin toteuttaa todellinen urbanisaatio – Helsingin Manhattan!

Kun konsultoin 50 vuotta sitten Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoa viheralueiden suunnittelussa, virastopäällikkönä oli arkkitehti Aarne Ervi. Silloin kaupunkisuunnittelun lähtökohtina olivat ihminen ja terveellinen ympäristö. Mitähän Ervi ajattelisi nykyisestä yleiskaavaehdotuksesta?

Olli Lehtovuori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat