Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomainen kaivosyhtiö ei saa tuhota Suomen arvokkainta luontoa

Sodankylään halutaan perustaa nikkeli-kuparikaivos 65 neliökilometrin kokoiselle suursuolle, joka on sekä maamme kansallisen soidensuojeluohjelman että Euroopan unionin Natura-verkoston suojeluksessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen nuoruudessani saanut kokea Koillis-Lapin äärettömien aapasoiden mykistävän kauneuden Sompiossa, josta Samuli Paulaharju julkaisi hienon kirjan Sompio. Yövyimme Mutenian kylässä, jota ei enää ole. Se oli ainutlaatuinen alue koko maailmassa ja peittyi iäksi Lokan tekoaltaan alle.

Nyt on uusi uhka Sodankylässä: Anglo American -kaivosyhtiö haluaa perustaa nikkeli-kuparikaivoksen 65 neliökilometrin kokoiselle suursuolle, joka on sekä maamme kansallisen soidensuojeluohjelman että Euroopan unionin Natura-verkoston suojeluksessa.

Vanhentunut kaivoslaki salli kairauksia suojelluille alueille, ja näin pääsi Viiankiaavalla jo tapahtumaan. Luvista valittivat oikeusasteisiin Lapin ely-keskus ja ympäristöministeriö sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri. Vuoden 2012 jälkeen kairauksia ei ole tehty, mutta viime lokakuussa ympäristöministeriö antoi kuitenkin käsittämättömästi poikkeusluvan uusiin kairauksiin. Raskaat koneet haittaavat aapasuon hienoa luontoa, joka on Euroopan unionin ensisijaisesti suojelemia luontotyyppejä.

Alueella on 90 lintulajia, joista 20 on uhanalaisia. Kasvilajeista uhanalaisia on 10. Tunnettu luontokuvaaja Jorma Luhta on kuvannut upeita maisemia ja uhanalaisia kahlaajia kuten soidinasuista suokukkoa ja mustavikloa.

Ulkomaalaisen kaivosyhtiön toiminta on pysäytettävä ja uuden kaivoslain on estettävä luonnon monimuotoisuuden tuho.

Suomen hallitus pääministeri Jyrki Kataisen (kok) johdolla on vuonna 2012 sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden hupeneminen. Maassa olevat mineraalit on jätettävä maahan silloin, kun elävä luonto ja sen mukana ihminen on toisessa vaakakupissa. Luonto painaa enemmän kuin raha.

Eikö Talvivaarasta opittu mitään? Sen toiminta ja tuhojen korjaus jäivät veronmaksajien korvattaviksi. Vaikka Viiankiaavan alla olisikin kymmenkertainen nikkelipitoisuus Talvivaaraan verrattuna, asiantuntijoita tulisi kuunnella ja lopettaa kaivostoiminta ennen kuin se alkaa. Professori Rauno Ruuhijärvi, joka on väitellyt tohtoriksi aapasoiden kasvillisuudesta, on parhaita asiantuntijoita.

Missään muualla maailmassa ei ole samanlaista luontoa, jonka hävittäminen olisi korvaamaton rikos elävää luontoa vastaan. Me itse olemme siitä riippuvaisia, eivät vain eläimet ja kasvit. Juuri maassa olevat rikkaat mineraalit ovat aapasoiden perusta. Niitä ei saa sieltä ryöstää.

Sesse Koivisto

filosofian maisteri, biologi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat