Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoli naisiin kohdistuvasta väkivallasta ei näy budjetissa

Suomessa on alle 120 turvakotipaikkaa, kun Euroopan neuvoston suositusten mukaan paikkoja pitäisi olla 500.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Noin 1 200 ihmistä, suurimmaksi osaksi naisia ja lapsia, jäi vaille turvakotipaikkaa viime vuonna Suomessa. Järkyttävä luku käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta selvityksestä. Helsingissä sijaitsevasta turvakodista jo yli puolet hakijoista jouduttiin keväällä ohjaamaan tilanpuutteen vuoksi muihin palveluihin.

Turvakotiin hakeudutaan useimmiten kumppanin tekemän väkivallan tai sen uhan takia. Väkivaltaa kokenut saattaa miettiä hyvin pitkään turvakotiin hakeutumista ja muuttaa mielensä jo päätöksensä tehtyään. On katastrofi, jos hän ei hakiessaan saakaan paikkaa. Yhteiskunta kääntää näin väkivaltaa kokeneelle selkänsä.

Turvakodit pelastavat henkiä. Suomen toiseksi yleisin henkirikoksen muoto on naispuolisen kumppanin surma. Jopa 20 naista kuolee Suomessa vuosittain nykyisen tai entisen kumppanin surmaamana. Euroopan perusoikeusviraston mukaan joka kolmas nainen on kokenut Suomessa jossain vaiheessa elämäänsä kumppanin tekemää väkivaltaa.

Amnestyn Suomen osasto teki ennen eduskuntavaaleja puolueille kyselyn, jossa kartoitettiin sitoutumista naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisiin toimiin. Kaikki puolueet olivat yhtä mieltä siitä, että väkivaltaan on puututtava, muun muassa lisäämällä turvakotipaikkoja ja perustamalla matalan kynnyksen palvelukeskuksia.

Hallitus on myös nostanut tasa-arvo-ohjelmassaan yhdeksi ydinalueeksi lähisuhdeväkivallan vastaiset toimet. Sitoutuminen ei näy taloudellisena panostuksena tulevien vuosien talousarviossa. Esimerkiksi turvakodeille on varattu vuosittain vain kahden miljoonan euron lisäys, joka on täysin riittämätön.

Tällä tahdilla olemme vasta noin 15 vuoden päästä turvakotipalveluissa tasolla, joka täyttää kansainväliset velvoitteet. Suomessa on alle 120 turvakotipaikkaa, kun Euroopan neuvoston suositusten mukaan paikkoja pitäisi olla 500.

Säästöt eivät käy tekosyyksi, vaan kyse on arvovalinnoista. Samalla kun naisia käännytetään turvakotien ovilta, Puolustusvoimien uusiin hankintoihin ja liikennehankkeisiin on varattu satoja miljoonia euroja.

Kun Tampereen turvakodista on jouduttu tilanpuutteen takia ohjaamaan väkivaltaa kokeneita Ouluun lähimpään vapaaseen turvakotipaikkaan, saman kaupungin raitiotiehankkeelle on ohjattu vuodessa 71 miljoonaa euroa.

Pelkästään uusien liikennehankkeiden suunnitteluun on varattu 40 miljoonaa euroa lisärahoitusta. 40 miljoonan vuosittaisella panoksella pystyisimme ylläpitämään koko maan kattavaa turvakotiverkostoa.

Suomi ratifioi elokuussa naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen Istanbulin sopimuksen, joka velvoittaa väkivallan vastaisiin toimiin muun muassa tukipalveluja lisäämällä ja lainsäädäntöä kehittämällä. Tähän mennessä hyvin vähän on tapahtunut.

Hallituksella on mahdollisuus näyttää suhtautuvansa naisiin kohdistuvaan väkivaltaan vakavasti jo ensi vuoden budjetissa.

Tanja Noponen

asiantuntija (vt.)

sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuva syrjintä

Amnesty International, Suomen osasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat