Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleiskaava ei ole ainakaan ylimitoitettu

Bulevardisointi tarkoittaa käytännössä sitä, että ensimmäiset liikennevalot siirtyvät pari kilometriä ulommas.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olli Lehtovuori kauhisteli (HS.fi/mielipide 20.7.), että Helsingin uudessa yleiskaavassa on varauduttu 200 000 uuteen asukkaaseen vuoteen 2050 mennessä. Tämä on noin 30 prosentin kasvu.

Vuosi 2050 on 34 vuoden päässä. Verrataanpa siis tilanteeseen 34 vuotta sitten. Vuonna 1982 Helsingissä oli 484 000 asukasta, mistä asukasluku on kasvanut 144 000:lla eli noin 30 prosentilla. Asuntokuntien määrä on kasvanut 103 000:lla ja on nyt 321 000. Se on lisääntynyt 47 prosenttia, mikä johtuu yhden ja kahden hengen kotitalouksien määrän kasvusta esimerkiksi väestön ikääntymisen vuoksi.

Samana ajanjaksona kaavoitettujen tonttien puute on rajoittanut rakentamista ja siten asuntojen ja asukkaiden määrää. Tämä on näkynyt rajuna hintojen nousuna. Historiallisesti katsottuna uusi yleiskaava vaikuttaa siis pikemmin ali- kuin ylimitoitetulta.

Yhtyisin mielelläni Lehtovuoren näkemykseen, ettei Helsingistä saa eurooppalaista jättikaupunkia. Vaikkapa Lontoossa tavallisen palkansaajan tulot menevät asuntoon, joka on hyvin kaukana sekä kaupungista että toiveista. Yli tunnin kestävät työmatkat suuntaansa ovat aivan normaaleja.

Helsingin väkiluku on niin pieni, ettei ole pakottavaa tilanpuutetta, joka ajaisi asukkaat kauas. Sen pitäisi olla vapaa valinta heille, jotka syystä tai toisesta viihtyvät syrjemmällä.

Uusi yleiskaava on varovainen askel tähän suuntaan. Todellisista suurkaupungeista tuttua kokonaisten asuinalueiden purkamista ei tehdä. Edelleenkin kolmannes kaupungista on puistoa.

Bulevardisointi tarkoittaa käytännössä sitä, että ensimmäiset liikennevalot siirtyvät pari kilometriä ulommas. Tämä ei ole radikaali mullistus vaan tapa, jolla kaupunki on perinteisesti kasvanut kadunvartta myöten. Pienessä kaupungissa kasvukivutkin ovat pieniä.

Teemu Pyyluoma

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat