Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä potilastietoja käsitellään vastuullisesti

Helsingissä noudatetaan lakia, jonka mukaan potilastietoja voivat tarkastella ainoastaan terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on hoitosuhde potilaaseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien mukaan (HS.fi 18.7.) potilastietojärjestelmissä on merkittäviä tietoturva-aukkoja.

HS:n uutisessa käsiteltiin terveydenhuollon potilastietojärjestelmän Pegasoksen tietosuojaa. Järjestelmä on käytössä myös Helsingissä. Haluamme täsmentää muutamaa uutisessa esitettyä näkemystä.

Helsingissä potilastietojärjestelmän käyttöoikeudet on tarkkaan rajattu sekä yksiköittäin että ammattilaisten tehtävien mukaan. Kaikki eivät pääse katselemaan kaikkia tietoja. Helsingissä noudatetaan lakia, jonka mukaan potilastietoja voivat tarkastella ainoastaan terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on hoitosuhde potilaaseen.

Potilas- ja asiakastiedot ovat salassa pidettäviä, ja terveydenhuollon ammattilaisia sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus. Jo pelkkä terveydenhuollon asiakkuus on salassa pidettävä asia.

Uutisen mukaan kansallinen potilastiedon arkisto (Kanta) otettiin Helsingissä käyttöön hätiköiden. Tästä olemme eri mieltä. Helsingissä arkiston käyttöönottoa suunniteltiin ja testattiin kymmenen kuukautta. Testausten perusteella Pegasos-järjestelmään tehtiin korjauspäivityksiä ennen arkistoon liittymistä. Korjauksia tehtiin käyttöönoton jälkeenkin käyttäjien kokemusten perusteella.

Uutisessa nostettiin esille, että järjestelmässä on näyttöjä, joiden katselusta ei jää lokitietoja. Tämän asian selvitämme tarkemmin yhdessä järjestelmän toimittajan kanssa. Tarvittaessa rajaamme näille näytöille pääsyä.

Leena Turpeinen

vs. virastopäällikkö

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat