Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikäihmisten ei ole syytä tuntea alemmuutta

Ikääntyminen näkyy ruumiillisen rapistumisena, mutta se ei tarkoita aivojen rapistumista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Minna Oulasmaa ja Susse Ingman-Friberg kirjoittivat (HS Mielipide 20.7.) osuvasti isovanhemmuuden ongelmista.

On totta, että ikäihmisten arvostus on Suomessa rapautunut. Vielä me suurten ikäluokkien edustajat kunnioitimme isovanhempiamme ja muita iäkkäitä ihmisiä. Yhteiskunta on noista ajoista muuttunut, ja kehitystä on tapahtunut. Ruumiillinen kuritus on lailla kielletty.

Kirjoituksen otsikko ”Isovanhemmille pitää suoda omakin elämä” herätti kysymyksen, kuka meille oman elämän suo. Pitääkö meidän kysyä lupa aikuisilta lapsiltamme omaan elämäämme?

Ikääntyminen näkyy ruumiillisena rapistumisena, mutta se ei tarkoita aivojen rapistumista. Nykyisin meitä arvioidaan ulkonäön, ei puheidemme tai tekojemme perusteella.

Kadulla kulkeva, hauraalta vaikuttava ikäihminen ei ole kuka tahansa: hänkin on ollut lapsi ja nuori, valmistunut ammattiin, tehnyt pitkän elämäntyön, kasvattanut ja kouluttanut lapset. Hän tietää ja osaa enemmän kuin sinä nuori aikuinen, joka tuijotat vain omaan napaasi. Onko niin, että me isovanhemmat emme uskalla näyttää kaapin paikkaa hyvin koulutetuille, maailmaa nähneille ja moderneissa ammateissa työskenteleville lapsillemme? Elämmekö eri maailmoissa?

Suurilla ikäluokilla, jotka ovat olleet tekemässä köyhästä Suomesta modernia rikasta yhteiskuntaa, ei ole syytä tuntea alemmuutta. Päinvastoin, me olemme yhdessä luoneet jälkipolville mahdollisuuden olla osallisena yhdessä maailman kehittyneimmistä ja demokraattisimmista yhteiskunnista.

On klisee sanoa, että nyt tarvitaan vuoropuhelua ikäpolvien välille. Se on kuitenkin välttämätöntä. Muuten erkaannumme yhä enemmän toisistamme.

Ottakaamme mallia niistä maista, joissa vanhuutta, vanhemmuutta ja isovanhemmuutta arvostetaan. Se on välttämätöntä meidän kaikkien hyvinvoinnin varmistamiseksi. Siihen sisältyy molemminpuolinen apu ja avustaminen.

Esa Hyytinen

Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat