Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSL:n matkakorttiuudistus hidastaa matkantekoa

Miksi lipunostoprosessiin on ahdettu yksi uusi pakollinen lisätoiminto: ok-napin painallus?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uusi matkakortinlukija aiheuttaa sekaannusta (HS Kaupunki 21.7.).

Uudistuksen valmistelu vaikuttaa kovin teoriapohjaiselta. Kun HSL on kovasti korostanut matkanteon nopeuttamisen merkitystä, kortinlukijauudistus näyttäisi vievän kehitystä päinvastaiseen suuntaan.

Matkakortinlukijat uusitaan ja samalla näyttölippujen käyttöohjeet muuttuvat. Arvolipun ostaminen kulkuvälineen kortinlukijalta tapahtuu vastedes eri järjestyksessä kuin nykyään, mutta tämän muutoksen käyttäjät pystynevät omaksumaan.

Mutta miksi lipunostoprosessiin on ahdettu yksi uusi pakollinen lisätoiminto, ok-napin painallus? Tällainen lisävaatimus haittaa matkanteon sujuvoittamista ja nopeuttamista. Miksi ei riitä, että matkustaja painaa valitsemansa lipputyypin painiketta ja sen jälkeen näyttää korttiaan lukijalle? Siis samat toimenpiteet kuin nykyisin, mutta eri järjestyksessä.

Arvolipulla matkustavat ovat usein satunnaisia joukkoliikenteen käyttäjiä, jotka eivät tunne rahastusjärjestelmää samalla tavoin kuin säännölliset käyttäjät. Joukossa on paljon vanhuksia ja muuten hitaasti liikkuvia matkustajia, joille jokainen rahastuksen itsepalvelun lisävaihe on haaste. Yhdellä kädellä asiointi ei heiltä onnistu.

Uudessa kortinlukijassa on raitiovaunulipun 0-painike korvattu kuvasymbolilla, joka ei avaudu satunnaisille käyttäjille, koska se voisi yhtä lailla esittää sähköjunaa. Jos sen tilalle pantaisiin selkeä kuva raitiovaunusta, säästyisi muutama sekunti kaikkien yhteistä aikaa.

Jukka Rahko

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat