Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pokémon-peli edistää yhteisöllisyyttä

Marjastus ja sienestys eivät onneksi ole kuolemassa sukupuuttoon – edes pahamaineisten nykynuorten keskuudessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Risto Luukkonen kysyi (HS Mielipide 20.7.), miksi meillä on aikaa ja mielenkiintoa pelailla ja viestiä sosiaalisessa mediassa mutta ei tehdä hyödyllisiä, taloudellisesti tarpeellisia ja ihmistä ihmisenä kasvattavia tehtäviä. Luukkonen viittasi Pokémon Go -peliin.

Hänen kysymyksensä sai minut ja monet muut 2010-luvulla elävät toverini närkästymään.

Viihde pidettäköön viihteenä. Varmasti Luukkonen itsekin syyllistyy joskus toimiin, joista ei ole suoraa taloudellista ja ihmisyyttä edistävää hyötyä. Sen sijaan pelaaminen, someviestintä ja varsinkin Pokémon Go:n maailmassa käyskentely edistävät vuorovaikutusta, yhdessä tekemistä ja itsensä kehittämistä.

Tätä peliä ei pelata yksin eikä sohvalla makoillen. Lisäksi peli tuottaa miljoonia dollareita viikoittain. Uuden sukupolven teknologian kanssa tutuksi tuleminen ei ole tulevaisuuden taloudentekijöiden ajan tuhlaamista.

Pokémon Go on mobiilipelinä ennennäkemätön sosiaalinen alusta. Sen saama suosio on ajanut kymmenettuhannet suomalaiset ulos vuorovaikuttamaan muiden pelaajien ja yhdistetyn reaali- ja virtuaalimaailman kanssa. Pelin aikaansaamasta yhteisöllisyydestä kertoo esimerkiksi suuri Facebook-yhteisö, joka on syntynyt vajaan kahden viikon sisällä.

Globalisaatio, digiaikakausi ja näiden kautta alati pienenevä maailma ei ole uhkakuva vaan mahdollisuus. Mikä parasta, Luukkosen pelaamiselle esittämät vaihtoehdot – marjastus ja sienestys – eivät onneksi ole kuolemassa sukupuuttoon, edes pahamaineisten nykynuorten keskuudessa.

Niko Johansson

Pokémon-kouluttaja,

biologian opiskelija, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat