Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesästä kannattaa nauttia kaikin tavoin

Ollaan suvaitsevaisia ja annetaan arvo niin omalle kuin toistenkin tekemiselle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime päivien keskustelussa on asetettu vastakkain marjastaminen ja liikkuminen Pokémon-pelin virtuaalipelihahmoja jahdaten. Vastakkainasettelu on turhaa: kaikelle on aikansa, eikä kannata yksisilmäisesti juuttua mihinkään niin, ettei näe ympärilleen.

Risto Luukkonen (HS 20.7.) ja Vesa Linja-aho (HS 21.7.) toivat mielipidekirjoituksissaan esiin, että marjojen poimiminen on rankkaa fyysistä työtä. Mielestäni se ei sitä ole: marjastaminen ja sienestäminen antavat myönteisiä luontokokemuksia.

Olen luonnossa liikkuessani tutustunut uuteen asuinpaikkakuntaani ja löytänyt muun muassa jääkauden tuottamia suppamuodostelmia. Olen nähnyt eläimiä ja ihmetellyt kasvien ja luonnon monimuotoisuutta sekä rikkautta. Kaiken lisäksi saan ruokapöytääni puhdasta suomalaista lähiruokaa, jonka makua parantaa oman ponnistelun aiheuttama mielihyvä.

Metsässä samoileminen ja marjojen poiminen käyvät hyvästä treenistä. Pehmeällä sammaleella ja epätasaisella alustalla käveleminen tekee hyvää istumatyön kangistamalle vartalolleni.

En suinkaan vastusta Pokémon Go:n tuomaa mielihyvää. Kyse on pitkälti samasta asiasta kuin marjastamisessa: saaliin hakemisesta ja sen löytämisestä. Olen itsekin hankkinut kyseisen pelin ja aion etsiä virtuaalihahmoja – ensimmäisen olen jo löytänyt. En silti käytä siihen hyvää marja-aikaa, vaan teen sitä esimerkiksi sadepäivinä, jolloin ei kannata poimia etenkään mustikoita. Märät mustikat ovat näet työläitä puhdistaa.

Suomen kesä on lyhyt, joten nautitaan siitä kaikin tavoin. Liikutaan luonnossa, etsitään virtuaalihahmoja, nautitaan lämmöstä ja valosta. Ennen kaikkea: ollaan suvaitsevaisia ja annetaan arvo niin omalle kuin toistenkin tekemiselle ja harrastuksille. Tiedä vaikka oppisimme itsekin jotain toisen tekemisestä ja intohimosta.

Esko Rautiainen

kunnanjohtaja, Puolanka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat