Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsi on pyrkinyt kriiseissä sotilaalliseen ratkaisuun

Kannattaisiko Suomessa pysähtyä miettimään läntisen turvallisuuspolitiikan järkevyyttä ja uskottavuutta, kysyy Veijo Mursu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa käytävä turvallisuuspoliittinen keskustelu on typistetty läntisten arvojen kuten demokratian ja rauhantahtoisuuden puolustamiseksi. Nämä arvot on palkittu 2000-luvulla myös kahdella rauhanpalkinnolla, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Euroopan unioni ovat saaneet Nobel-palkintonsa.

Monissa pahoissa 2000-luvun kriiseissä läntiselle ryhmittymälle eli Yhdysvalloille ja EU:lle on tarjottu mahdollisuuksia rauhanomaisen ratkaisun hakemiseen. Länsi on kuitenkin pyrkinyt kriiseissä sotilaalliseen ratkaisuun. Tavoitteeksi on otettu esimerkiksi talebanin, Saddam Husseinin, Muammar Gaddafin ja Bashar al-Assadin syrjäyttäminen.

Irakissa ja Libyassa sotilasoperaatiot johtivat valtionjohtajan murhaamiseen.

Jokaisella kerralla lännen väliintulo on johtanut täydelliseen kaaokseen kriisialueilla. Välittömiä seurauksia Euroopalle ovat olleet paheneva terrorismi ja kasvaneet pakolaisvirrat.

Kannattaisiko Suomessa kerrankin pysähtyä miettimään läntisen turvallisuuspolitiikan järkevyyttä ja uskottavuutta? Onko viisasta seisoa tuon arvopohjan takana, vai olisiko kestävämpää etsiä uutta tietä lännen ja islamilaisen maailman välillä?

Kun suomalaisia sotilaita lähetettiin Yhdysvaltain pyynnöstä Afganistaniin 2000-luvun alussa, kehdattiin meillä valittaa joukkojemme sijoituspaikasta – ne sijaitsivat aivan liian rauhallisella alueella. Levottomampi alue olisi tuonut operaatiolle huomattavaa sotilaallista lisäarvoa. Siinäkö suomalaisen ”rauhanturvaoperaation” arvopohja lyhyesti kiteytettynä?

Suomi on hakenut 2000-luvulla sotilaallista lisäarvoa erityisesti Yhdysvaltain suunnalta. Yksi viimeisimmistä ratkaisuista on kurdisotilaiden koulutustehtäviin osallistuminen. Tällaiset toimet voivat kääntyä myös itseämme vastaan. Samaan sotilaalliseen turvallisuusstrategiaan kuuluu puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) esitys upseereiden pakkolähettämisestä kriisitehtäviin.

Seuraava läntisen maailman arvojohtaja on suurella todennäköisyydellä Hillary Clinton. Jos hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi, vahvistuu edelleen sama traaginen kehityskulku, joka on ollut näkyvissä 2000-luvun kriisialueilla ja Palestiinassa. Rauhanomaisten ja oikeudenmukaisten ratkaisujen etsimisestä ei liene suurta toivoa. Länsivaltojen ja islamilaisen maailman välinen luottamuspula lonksuttaa vanhoilla raiteillaan: sotimista, terrorismia ja pakolaisia.

Yhä tiiviimmällä turvallisuuspoliittisella yhteistyöllä Yhdysvaltain kanssa emme avaa uusia, vakautta lisääviä ovia, vaan pikemminkin suljemme niitä – ja samalla lisäämme omia turvallisuusuhkiamme.

Suomen turvallisuusympäristön sanotaan heikentyneen vuodesta 2014 lähtien erityisesti Venäjän toimien vuoksi. Tosiasiassa olemme itse heikentäneet sitä pitkin 2000-lukua. Suomi maalaa itseään aktiivisesti nurkkaan, kun voisimme uskottavasti avata uusia portteja kansainvälisellä tasolla.

Veijo Mursu

Nivala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat