Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten yleissivistys on kovassa testissä

Missä olisimmekaan nyt, jos emme olisi osanneet tulla toimeen ulkomaalaisten kanssa tai viedä suomalaisia yrityksiä mukaan kansainvälisille markkinoille, pohtii kauppatieteiden ylioppilas Olli-Pekka Paasivirta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olemme yksi maailman koulutetuimmista kansoista, mutta en tiedä, olemmeko sivistynein. Yleissivistys ei nimittäin tarkoita sitä, että ihminen hallitsee yleisesti osatun tietomäärän ja hänellä on taskussaan todistus ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisesta.

Usein yleissivistyneen ihmisen tunnistaa kyvystä kuunnella, kysyä ja ymmärtää. Hän kunnioittaa kanssaihmisiään ja yrittää nähdä jokaisen tilanteen myös vähän isommassa mittakaavassa.

Nyt jos koskaan ihminen tarvitsee yleissivistystä pärjätäkseen maailman loputtomasti laajenevassa informaatiokaaoksessa, jossa oleellinen ja tosi tieto on piilossa valtavien datamäärien joukossa. Tehtävää ei tee yhtään helpommaksi, että äänensä saa usein kuuluviin se, joka pystyy kertomaan asiansa kaikkein yksinkertaisimmin ja yleisöön vetoavimmalla tavalla – tosiasioista välittämättä.

Sivistynyt ihminen tulee toimeen eritaustaisten ja -kielisten ihmisten kanssa sekä yrittää ymmärtää ja oppia heiltä. Vieraiden kulttuurien ymmärtäminen ja niiden kanssa pärjääminen onkin ollut aina maamme elinehto. Missä olisimmekaan nyt, jos emme olisi osanneet tulla toimeen ulkomaalaisten kanssa tai viedä suomalaisia yrityksiä mukaan kansainvälisille markkinoille?

Erilaisuuden ja vieraiden kulttuurien ymmärtäminen kuuluu sivistyneen ihmisen ajattelutapaan, ja hyvä niin. On hyvä muistaa, että maailma kyllä pärjää aivan hyvin ilman Suomea ja meitä suomalaisia, mutta me emme pärjää ilman maailmaa.

Olli-Pekka Paasivirta

kauppatieteiden ylioppilas

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat