Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kaikki dopingaineet sallitaan, dopingongelma katoaa

Urheilija on aikuinen, jonka oma asia on päättää, millaisia terveysriskejä hän haluaa huipputulosten toivossa ottaa, kirjoittaa Pekka Hirvonen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kilpaurheilu kipuilee dopingongelman kanssa enemmän kuin koskaan. Nyt ovat hyvät neuvot kalliit. Tässä yksi sellainen, ilmaiseksi. Ratkaisussa on kolme kohtaa.

Ensinnäkin: Poistetaan kilpaurheilusta kansallisuustunnukset – liput, vaakunat ja kansallishymnit. Otetaan tilalle sponsorifirmojen tai urheilijoiden omien firmojen tunnukset.

Toiseksi: Poistetaan kilpaurheilijoilta valtion tuki. Jos urheilija, viihdetaiteilija, ei pysty elättämään itseään ja perhettään sponsorituilla tai -palkoilla tai oman yrityksensä tuloilla, hänen on syytä vaihtaa alaa.

Kolmanneksi: Sallitaan kaikki doping, hormonit ja muut mömmöt, mitä on keksitty ja tullaan keksimään. Urheilija on aikuinen, jonka oma asia on päättää, millaisia terveysriskejä hän haluaa huipputulosten toivossa ottaa.

Kilpaurheilijat eivät nytkään aina edusta sitä maata, jonka väreissä he esiintyvät, vaan kansallisuus vaihtuu tarvittaessa. He tuottavat viihdepalveluja penkkiurheilusta kiinnostuneille. He ovat viihdetaiteilijoita aivan kuin poptähdet, sirkustaiteilijat ja tv-julkimot. Kilpaurheilun suuri suosio antaa työnsä osaaville urheilijoille ja sponsoreille kaikki mahdollisuudet ansaita hyvin – niiltä, jotka heidän esityksiään seuraavat. Näinhän esimerkiksi tennispelaajat ja NHL:n jääkiekkoilijat tekevät.

Dopingia ei kilpaurheilussa pystytä koskaan pitävästi valvomaan. Kun kerran on hoksattu, että tietyt aineet parantavat suorituskykyä, niitä kehitetään ja käytetään, ja kehittäjät ja käyttäjät ovat aina edellä aineiden valvojia. Vain uhkarohkeimmat, naiiveimmat ja tyhmimmät jäävät kiinni.

Viisautta olisi lopettaa teeskentely. Maailman antidopingtoimisto Wada voisi ryhtyä menestyväksi kaupalliseksi laboratorioksi, joka analysoi dopingaineita tilauksesta ja kunnon korvauksesta sekä kertoo asiakkaalle aineiden suorituskykyä parantavista ominaisuuksista ja terveysriskeistä. Päätös käytöstä jäisi käyttäjälle.

Kilpaurheilulle saataisiin näin uusi sponsoriryhmä: dopingaineita valmistavat lääketehtaat. Ne esiintyisivät urheilijoiden kisa-asuissa omilla nimillään ja tuotemerkeillään.

Mitäpä jos Rion olympialaiset jäisivät viimeisiksi, joissa doping on ongelma?

Pekka Hirvonen

professori emeritus

Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat