Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänioikeuden rajoittaminen on väärä tapa huolehtia demokratiasta

Pitää rajoittaa taloudellisen eliitin verkosto- ja lobbausvaltaa sekä osallistaa se yli kolmasosa äänestäjistä, joka ei käytä äänioikeuttaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yli 60-vuotiaiden äänioikeutta näytään haluttavan rajoittaa (HS 19.7.), koska ”uudistuksia on lähes mahdoton tehdä ilman heidän tukeaan”.

Ensimmäistä kertaa historiassa Euroopassa on hyvin koulutettu ja valveutunut eläkeläisäänestäjäkunta. Minkähän järkevän uudistuksen esteenä se saattaisi olla? Se on rakentanut nykyisen vaurauden, hyvinvointivaltion ja koulutusjärjestelmän. Osallisiksi ovat päässeet heidän lapsensa ja lapsenlapsensa, joille nyt kaavaillaan äänioikeutta rajoittamaan isovanhempien vaikutusvaltaa.

Saksalaista eläkepolitiikkaa pidetään varoittavana esimerkkinä, koska Saksassa eläkkeisiin on tehty merkittäviä korotuksia. Tästä on siis kysymys: eläkeläisten etujen leikkauksesta. Suomessahan se on onnistunut ilman äänioikeuden rajoituksia vuosikymmenien ajan eläkeindeksin heikennyksin ja vanhusten kaltoinkohtelun jatkumisena laitoksissa – ja tulevaisuudessa jopa kodin yksinäisyydessä, kun hallitus toteuttaa uudistuksensa tehostetun palveluasumisen purkamisesta.

Maassa on se väestö, joka kulloinkin on, ja sillä tulee olla yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Jos ollaan huolestuneita demokratiasta, pitää rajoittaa taloudellisen eliitin verkosto- ja lobbausvaltaa sekä osallistaa se yli kolmasosa äänestäjistä, joka ei käytä oikeuttaan. Ongelma ei ole äänioikeutta käyttävien aktiivisuus vaan oikeuden käyttämättömyys.

HS:n jutussa lainattiin elinkeinoelämän valtuuskunnan aiemman toimitusjohtajan esitystä, jonka mukaan julkisen tuen varassa eläviltä ja julkisen vallan palveluksessa olevilta voitaisiin evätä äänioikeus. Tästähän seuraisi puolen miljoonan ihmisen sulkeminen poliittisen järjestelmän ulkopuolelle: opettajien, tuomarien, lääkärien, johtajien ja konsulttien. Esitys unohtaa, että se on sovellettavissa myös maataloustukea saaviin tilallisiin, elinkeinotukea saaviin suuryritysten omistajiin ja henkilökuntiin. Eiköhän se sovellu myös julkisten hankintojen toimittajayrityksien omistajiin henkilökuntineen.

Kovin käy hankalaksi haikailla paluuta omistuspohjaiseen poliittiseen järjestelmään, joka vallitsi ennen yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta.

Historian pyörän kääntäminen taaksepäin tuntuu varsin takapajuiselta ajatukselta. Sen takana ovat taloudellisen eliitin etupyrkimykset, vaikka se yritetään verhota lasten edun ajamiseksi.

Veikko Räntilä

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat