Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkövammaiset on vapautettava HSL:n uuden matkakortinlukijan käytöstä

HSL:n uusi laite on EU:ssa valmisteltavan direktiivin vastainen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (HS.fi 21.7.), että HSL:n uuden matkakortinlukijan käyttö on mahdotonta näkövammaisille ja että HSL aikoo selvittää, voisiko asian jotenkin ratkaista. Näkövammaiset eivät kuitenkaan voi jäädä kotiin odottelemaan ratkaisua.

Palaan 1. elokuuta loman jälkeen töihin Helsingin keskustaan. Olen tuusulalainen enkä siis voi saada HSL:n kuukausikorttia. Käytän arvokorttia liikkuessani kaupungissa opaskoirani kanssa.

Suomessa on voimassa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus, joka edellyttää, että vammaisilla ihmisillä tulee olla esteetön pääsy fyysiseen ympäristöön.

EU:ssa on parhaillaan valmisteilla European Accessibility Act -direktiivi, jonka periaatteiden vastainen HSL:n laite on. Yhdenvertaisuuslakimme edellyttää myös yksityisiltä palveluntuottajilta niin sanottuja kohtuullisia mukautuksia yksittäisille vammaisille ihmisille.

Tässä tilanteessa olisi asianmukaista, että HSL vapauttaisi näkövammaiset leimaamisesta, kunnes lukijalaite on tosiasiallisesti esteetön. Toki me kaikki näkövammaiset voimme pyytää yksilöinä HSL:ltä lain mukaista kohtuullista mukautusta, mutta mainittu kädenojennus säästäisi niin HSL:n kuin vammaisten ihmistenkin voimavaroja.

Viime kädessä on kansantaloudellinen etu, että vammaiset ihmiset käyttävät joukkoliikennettä vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun – siis kuntien maksaman taksipalvelun – sijaan aina, kun voivat.

Merja Heikkonen

Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat