Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soiden ojitus rehevöittää Itämeren lahtia

Ruskea liete kuorruttaa pohjaa, kuluttaa happea ja rehevöittää lahtea. Olen nähnyt kaiken omin silmin sen jälkeen, kun asetuin Täktominlahden rannalle vuonna 1986.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Emeritusprofessori Erkki Tompon mukaan metsiemme tila on parantunut (HS Vieraskynä 18.7.). Tompon kirjoituksessa soiden ojitus sai sankarillisen statuksen – ei halaistua sanaa katastrofaalisista vesistövaikutuksista, joita massiivinen luonnonmuokkaus on saanut aikaan.

Jokaisen sateen jälkeen saan todistaa Hankoniemen Täktominlahdella soiden ojitusten kirouksen. Pannukahvimainen tulvavesi syöksyy ojitetulta suoalueelta mereen, ja muuten kirkasvetisestä lahdesta tulee nopeasti ruskea suolätäkkö. Kestää taas runsaan viikon, kun vesi rupeaa kirkastumaan, jos ei tule uusia sateita.

Kolloidisesti veteen liuennut humus ja muu kiintoaines vaipuvat vähitellen pohjaan kohdatessaan suolaisen meriveden. Ruskea liete kuorruttaa pohjaa, kuluttaa happea ja rehevöittää lahtea. Olen nähnyt ja kokenut kaiken omin silmin sen jälkeen, kun asetuin lahden rannalle vuonna 1986.

Hankoniemelläkin ojitettiin Mera-ohjelman hengessä lähes kaikki suot 1970-luvun alussa. Haluttiin osa ”vihreästä kullasta”. Mutta mitä jäi käteen miljoonainvestoinnista? Huonolaatuista metsää kasvavaa rämettä, josta puuta on ylipäätään mahdoton korjata. Hyllyvä maaperä ei kestä koneita, eikä maa tahdo enää jäätyä talvisin.

Jäi myös muutamia rehevöityneitä meren lahtia, jotka eivät pysty itse toipumaan jatkuvasta kuormituksesta.

Täällä Täktominlahdella maksetaan kovaa hintaa soiden ojittamisesta, mutta Täktominlahti on vain pisara meressä. Soiden ojitus oli massiivinen operaatio, jonka tuloksena Itämereen on valunut miljoonia tonneja kiintoainesta ja humusta.

Olisikin ensiarvoisen tärkeää tutkia soiden ojitusten vaikutusta vesistöihimme. Emmehän halua mainetta tuhansien ojien ja ruskeiden lätäköiden maana sekä Itämeren pilaajana?

Ari Heinilä

puheenjohtaja

Täktominlahden hoitoyhdistys

Hanko

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat