Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahopuun määrä ei korvaa laatua

Jokainen kuolevasta tai lahosta puusta riippuvainen laji on sopeutunut juuri tiettyjen puulajien tietynasteisiin heikentymis- tai lahoamisvaiheisiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Emeritusprofessori Erkki Tomppo kirjoitti, kuinka Suomen metsien kasvu on lisääntynyt voimakkaasti (HS Vieraskynä 18.7.). Samalla hän korosti, että myös metsäluonnon monimuotoisuus on parantunut viime vuosina, koska erityisesti lahopuun määrä on ollut lisääntymään päin.

Tietysti on suuri edistys, kun metsien lahopuun määrä kasvaa. Kuitenkaan metsäneuvojat, kansalaisjärjestöt ja edes kaikki metsiä tutkivat biologit eivät näytä ymmärtävän, että lahopuun määrä ei voi korvata lahopuun laatua.

Talousmetsiin lahopuuta syntyy pääasiassa hakkuu- ja raivaustähteistä sekä myrskyn ja lumen kaatamista puista. Sen sijaan pääosa luonnonmetsien lahopuusta muodostuu, kun metsä muuttuu kasvaessaan tiheämmäksi. Silloin elintilasta häviölle jääneiden puiden kasvu heikentyy. Pääsääntöisesti nämä puut altistuvat hyönteis- ja sienituhoille, koska ne eivät pysty enää valmistamaan tarpeeksi karkoteaineita, joiden avulla hyväkuntoiset terveet puut torjuvat tuholaisiaan.

Tunnetusti heikentyneen havupuun tuoksu houkuttelee paikalle kaarnakuoriaisia.

Jokainen kuolevasta tai lahosta puusta riippuvainen laji on enemmän tai vähemmän sopeutunut juuri tiettyjen puulajien tietynasteisiin heikentymis- tai lahoamisvaiheisiin. Vain niissä se pystyy elämään ja lisääntymään, ja niissä se pärjää kilpailijoilleen.

Tässäkin pätee ekologian yleissääntö: laji on uhanalainen, koska sille sopivia elinympäristöjä on niukasti tai se ei pysty siirtymään niihin. Tavallinenkin laji voi olla ympäristövaatimustensa suhteen tarkka, mutta siinä tapauksessa sellaisia ympäristöjä löytyy runsaasti, joten niitä on talousmetsissä.

Suojelualueilla lahopuuta on lisätty puita kaatamalla tai pystyyn tappamalla, mutta silloin jäljelle jätetyt puut saavat lisää kasvutilaa. Vasta, kun kasvun seurauksena jäljelle jätetty puusto taas tihentyy – mihin varttuneen puuston osalta kuluu pitkä aika – metsän tasainen eri vaiheiden lahopuutuotanto lähtee uudelleen käyntiin.

Katkos on kuitenkin kohtalokas joillekin uhanalaisimmista lajeista.

Jyrki Patomäki

biologi

Heinola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat