Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riman alentaminen ja populismi eivät ratkaise ilmasto-ongelmaa

Kansalaisten on ymmärrettävä toimien merkitys ja pidettävä niitä oikeudenmukaisina. Tässä johtavilla mielipidevaikuttajilla on paljon tehtävää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pariisin ilmastosopimus otettiin maailmalla kiitellen vastaan viime joulukuussa. Olihan sopimus elintärkeä askel kansainvälisen yhteistyön tiellä kenties merkittävimmän globaalin uhan torjumiseksi. Elinkeinoelämäkin kiitteli näkyvyyden parantumisesta, kun valtiot sopivat yrittävänsä rajata ilmaston lämpenemisen 1,5 celsiusasteeseen.

Yhtä iloista vastaanottoa eivät saaneet EU-komission keskiviikkona julkaisemat valtiokohtaiset päästövähennystavoitteet, jotka velvoittavat Suomea vähentämään ei-päästökauppasektorin päästöjään 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Elinkeinoelämän keskusliitto vaati, että ”Suomen on haettava kaikin keinoin oikeudenmukaisempaa ratkaisua”. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) peräsi komission laskentamenetelmien tarkastamista ja elättelee toiveita metsänhoitoon ja hiilinieluihin liittyvistä joustoista, jotka voisivat alentaa tavoitetta 2–4 prosenttiyksikköä. Aiheesta on uutisoitu hätkähdyttävän kielteiseen ja yllättyneeseen sävyyn – varsinkin, mikäli kannanottoja vertaa Pariisin ilmastosovun jälkeisiin kauniisiin puheisiin.

Demokratiavajeestaan huolimatta komissio on nyt luonut pohjan ylikansallisen ilmastostrategian tavoitteiden saavuttamiseksi. On ilmeistä, että harva valtio haluaisi asettaa itselleen ensimmäisenä kireitä tavoitteita, jottei sahaisi oman rahapuunsa oksaa. Siksi komission työn tärkeyttä on hankala liiaksi korostaa.

Päästökaupan ulkopuoliset päästöt ovat ongelmallisia, sillä niiden vähentäminen vaatii oikeita toimia täällä Euroopassa. Asumista, liikennettä ja maataloutta tuskin voidaan ulkoistaa Aasiaan kuten raskasta teollisuutta, jonka siirtymisen aiheuttama hiilivuoto on vääristänyt Euroopan ympäristöystävällisyyttä tilastoissa viime vuosina.

Asioihin voi tunnetusti suhtautua eri tavoin. Nahistuvassa ja protektionistisessa Euroopassa päästövähennystavoitteet voidaan nähdä uhkina; yritteliäässä, innovatiivisessa ja toivottavasti tulevaisuuden Euroopassa suurina mahdollisuuksina. Cleantech- tai biotalousleimasinta käytetään nykyisin herkästi, mutta todellisille ekologisille ratkaisuille on kiistämättä aivan valtaisa globaali kysyntä.

Lopulta ilmastonmuutoksen torjunnassa ei kuitenkaan ole kyse rahanteosta vaan ainoan planeettamme säilyttämisestä elinvoimaisena tuleville sukupolville. Ennennäkemätön uhkapeli ympäristöllä saisi varmasti Nuuskamuikkusenkin mietteliääksi – hänhän totesi kohtalokkaasti: ”Olisi kauheata, jos maapallo särkyisi. Se on niin kaunis.”

Keskeistä ilmastonsuojelun tavoitteiden saavuttamisen kannalta on, että kansalaiset ymmärtävät toimien merkityksen ja pitävät niitä oikeudenmukaisina. Tässä johtavilla mielipidevaikuttajilla on paljon tehtävää. Asenteista Suomessa ja muualla uupuu ”We are going to put a man on the Moon” -henki.

Olli Laukkanen

opiskelija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat