Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä mentaalivalmennus ei auta laihduttajaa

Läheskään kaikki ylipainoiset eivät tiedä kaikkea ravinnosta, kalorimääristä sekä ruuan vaikutuksesta käyttäytymiseen ja vaikkapa mielihaluihin, kirjoittaa liikunnanohjaaja, hyvinvointivalmentaja Tiina Ranin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Psykologi Susanna Anglé totesi (HS Torstai 21.7.), että painoa yritetään aina pudottaa väärin. Hänen mielestään painonpudotus pitäisi aina aloittaa tutkimalla, mitä on korvien välissä, ei lautasella. Anglén mielestä ylipainoiset kyllä tietävät, missä ruuassa on kaloreita ja missä ei. Ymmärrän ja allekirjoitan osin hänen ajattelunsa, mutta muutamissa asioissa uskaltaisin kokemukseni perusteella väittää toisin.

Olen valmentanut laihduttajia ja liikkujia yli 20 vuoden ajan ja väitän, että läheskään kaikki ylipainoiset eivät tiedä kaikkea ravinnosta, kalorimääristä sekä ruuan vaikutuksesta käyttäytymiseen ja vaikkapa mielihaluihin. Ravintovalmennuksen lisäksi on tärkeää saada asiakas ymmärtämään, kuinka verensokerin heilahtelut vaikuttavat ihmiseen. On myös olennaista ymmärtää, mitkä ruuat nostavat tasaisesti verensokeria ja mitkä taas saavat sen heittelemään vuoristoratamaisesti.

Jutussa mainittiin esimerkkinä, että työpäivän jälkeen kaupassa on vaikea vastustaa suklaapatukkaa, vaikka tietää siinä olevan paljon kaloreita. Harva kuitenkin tiedostaa, miksi suklaapatukkaa tekee mieli juuri iltapäivästä työpäivän jälkeen ja miten tilannetta voisi välttää.

Säännöllinen ruokailu ja riittävän lyhyet ateriavälit auttavat asiaa. Jos on syönyt riittävän lounaan puolilta päivin ja välipalan alkuiltapäivästä, ei kaupassa sorru pikavälipaloihin. Jos osaa koostaa ateriansa oikein ja rytmittää ruokailut itselle sopivaksi, herkkuja on helpompi vastustaa silloin, kun ne olisivat vain pika-apu verensokerin nostamiseen.

Uskon myös, että osalle laihdutuksen alussa selkeä ruokaohje ja tasainen painonpudotus auttavat motivaation vahvistamisessa ja helpottavat lopullisen päämäärän saavuttamista. Alkulaihdutuksen aikana paino voi pudota suositeltua puolen kilon viikkovauhtia nopeammin, mutta pidemmässä urakassa, jossa kiloja on pudotettavana 20–40, vauhtia pitää tasata – ja samalla keskittyä myös siihen, että pää pysyy mukana.

Laihduttaminen on poisoppimista vanhoista ruokailutavoista ja uusien, parempien tapojen opettelemista – vaikka pienin askelin, repsahdusten kautta, mutta tasaisesti kohti päämäärää. Uskon, että paras tulos saavutetaan, kun henkisen valmennuksen ja tuen lisäksi mukana on myös tietoa ravinnosta, energiankulutuksesta ja laihdutusta tukevasta ateriarytmistä.

Tiina Ranin

liikunnanohjaaja, hyvinvointivalmentaja

Espoo

Psykologi Susanna Anglé: Painoa yritetään pudottaa väärällä tavalla
Psykologi Susanna Anglé: Painoa yritetään pudottaa väärällä tavalla
Susanna Anglé on painonhallintaan ja syömishäiriöihin erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti. Hänen mukaansa paino-ongelmien ratkaisua ei pidä aloittaa lautaselta vaan ihmisen mielestä. Arka Paikka -ohjelman juontaja on kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat