Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vientialojen koulutuksen laatu ja riittävyys on taattava

Tuleva koulutusreformi on tarpeellinen, ja sen suuntaviivat ovat oikeat. Samalla ammatilliseen koulutukseen kohdistuu kuitenkin mittavia säästöjä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Metsäteollisuus on Suomen suurin vientiala. Se tuo rahaa ja hyvinvointia koko maahan. Jotta ala menestyy vastedeskin, osaamisesta ja osaavien työntekijöiden saatavuudesta on huolehdittava.

Vuonna 2016 metsäteollisuuden arvioidaan investoivan Suomeen lähes miljardin euron arvosta. Investoinnit ja uuden kehittäminen vaativat vahvaa osaamista.

Ammatillista koulutusta uudistetaan parhaillaan. Vuoden 2018 alussa voimaan tuleva reformi on tarpeellinen, ja sen suuntaviivat ovat oikeat. Samalla ammatilliseen koulutukseen kohdistuu kuitenkin mittavia säästöjä, joiden kohdentamisesta koulutuksen järjestäjät voivat päättää itsenäisesti.

Vientiliittojen keväällä 2016 tekemän kyselyn mukaan jopa lähes kolmannes alan koulutusta tarjoavista oppilaitoksista suunnittelee vähentävänsä aloituspaikkoja tai lakkauttavansa keskeisiä koulutuslinjoja. Tilanne on erittäin huolestuttava.

Niin säästöjen kohdentaminen kuin reformin toteutuskin tarvitsevat kansallista ohjausta. Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen on perustettava vientiteollisuusalojen yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa vientialojen koulutuksen laatu ja riittävyys.

Koulutuksen työelämävastaavuuden parantamiseksi tarvitaan eri asteen koulutuksen järjestäjien, yritysten, työntekijäedustajien ja opiskelijoiden yhteistyötä. Metsäalalla on koottu kaikki nämä osapuolet yhteen. Keväällä perustettu Metsäkoulutus ry vaikuttaa kaikkien toimijoiden yhteistyöllä alan koulutuksen kehittämiseen.

Metsäteollisuuden tulevaisuus nojaa osaavan työvoiman lisäksi uusien innovatiivisten tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen. Suomen innovaatiojärjestelmään, erityisesti yritysten kannalta keskeiseen soveltavaan tutkimukseen, on kuitenkin kohdennettu suuria leikkauksia.

Jotta erinomaista tietotaitoamme metsäbiotalouden eri osa-alueilta voidaan ylläpitää ja vahvistaa, tarvitaan julkisen ja yksityisen sektorin yritysvetoista yhteistyötä.

Monissa maissa liiketoimintaa edistetäänkin yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuuksilla. Myös Euroopan unioni on tunnistanut biotalouden merkittävän potentiaalin monien yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa.

EU tukeekin tämän alan innovatiivisuutta omalla kumppanuusjärjestelmällään. Suomi on siinä mukana mutta tarvitsee myös oman kansallisen järjestelmänsä.

Metsäteollisuus ja koko Suomen vientisektori nojaavat osaamiseen ja kyvykkäisiin työntekijöihin. Kehittäkäämme yhdessä suomalaista koulutusta ja osaamista. Niin varmistamme maamme menestyksen ja hyvinvoinnin.

Soile Koriseva

koulutuspolitiikan asiantuntija

Alina Ruonala-Lindgren

innovaatioasioiden päällikkö

Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat