Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkitoiminnan vapauttaminen tuskin olisi kuluttajalle eduksi

Lääkehuolto on osa terveydenhuoltoa, jossa liiketaloudelliset arvot eivät ole toimintaa ohjaavia ensisijaisia tavoitteita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Talousliberaalien innoittamana on keskusteltu siitä, miten lääkehuoltoa pitäisi maassamme uudistaa. Keskustelussa on täydellisesti unohtunut apteekkitoiminnan tarkoitus, joka on lääkkeiden saatavuuden takaaminen kaikille suomalaisille.

Lääkkeet eivät ole miltään osin tavallisia kulutustavaroita, vaan niiden tuotantoa, hankintaa, käsittelyä, käyttöä ja hävittämistä on säädeltävä. Siten voidaan toteuttaa yhteiskunnalliset tavoitteet lääkkeiden oikeasta käytöstä, verovarojen asiallisesta kohdentumisesta sekä kuluttajan ja ympäristön suojelusta.

Lääkkeiden saamiseksi kaikkialla on apteekkitoiminta järjestetty siten, että apteekkien sijainnista ja lukumäärästä päättää valtio. Apteekkilupa on voimassa määrätylle alueelle, ja toiminnan harjoittajan tulee huolehtia lääkehuollosta alueella.

Lääkkeiden myyntikate on sama koko maassa, ja lääkkeet korvataan samojen perusteiden mukaan. Valmistaja päättää tukkuhinnasta, mikäli ei halua valmistetta korvausjärjestelmään. Koska apteekit ovat kooltaan erilaisia, taloudellista tulosta tasataan apteekkimaksulla, jota ei käytetä apteekkien sisäisinä siirtoina vaan kerätään valtion kassaan.

Tavoitteena ei ole lisätä lääkkeiden kulutusta eikä siten kilpailla kulutusta lisäävillä keinoilla kuten hinnanalennuksilla. Lääkehuolto on osa terveydenhuoltoa, jossa liiketaloudelliset arvot eivät ole toimintaa ohjaavia ensisijaisia tavoitteita.

Lääkelakia ei ole myöskään säädetty apteekkareiden taloudellisen menestyksen turvaamiseksi vaan suomalaisten lääketurvallisuuden vuoksi. On melkoista kansanedustuslaitoksen aliarviointia, kun väitetään, että järjestelmästämme päättäneet olisivat lähteneet muista lähtökohdista.

Keskustelua siitä, kuinka hyvin apteekit toimivat, mikä on oikea hintataso ja kuinka hyvin tasausjärjestelmä toimii, on käytävä jatkuvasti. Myös lääkkeiden epärationaalisesta käytöstä aiheutuvaa miljardilaskua on saatava pienennettyä.

Sen sijaan en usko, että ”vapautuksella”, jota talousliberaalit mielellään tarjoavat ratkaisuksi joka asiaan, saavutettaisiin apteekkitoiminnassa kuluttajien kannalta mitään etuja.

Tutustukaamme vaikka Norjan tilanteeseen, jossa ”vapautus” tuotti maahan kolme ylikansallista apteekkiketjua muuttamatta syrjäseutujen lääkehuoltoa tai hintatasoa mitenkään. Sen sijaan saatiin aikaan lääkepula ja verorahojen siirtyminen korvausjärjestelmän kautta Norjan ulkopuolelle. Tämä ei ehkä ollut tarkoitus?

Eeva Teräsalmi

apteekkari

Seitsemän veljeksen apteekki

Nurmijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat