Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikadigitointia pitää kehittää pikaisesti

Kehitystyön tavoitteeksi voisi asettaa vaikka automaattisen setelinlaskulaitteen nopeudella toimivan ”digitaattorin”.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Julkisten asiakirjojen, kuten oikeuden päätösten, käytännön saatavuus kansalaisille on hankalaa ja kallista. Pääsyy tähän on paperimuodossa olevien aineistojen digitointitekniikan kehityksen pysähtyneisyys.

Teksti- ja kuvadokumenttien sähköisessä arkistoinnissa toimitaan edelleen viime vuosisadalla keksityn valokopioinnin tai vielä enemmän aikaa vievän digitaalisen kuvantamisen eli skannauksen ehdoilla. Arkistointityön tehokkuus jää erittäin heikoksi, kun satoja tai tuhansia sivuja digitoidaan periaatteessa yksitellen.

Esimerkiksi Japanissa on jo kehitetty videokameraan perustuva laite, joka digitoi 200-sivuisen kirjan noin minuutissa. Kirja viedään tietokoneeseen yhdistetyn kameran alle ja plarataan läpi kertaalleen. Laitetta hallitseva ohjelma kohdistaa ja oikaisee kaarevina tallentuneiden sivujen tekstit saman tien.

Painettujen teksti- ja kuvamassojen pikadigitointitekniikka on mielestäni mainio innovaatiokohde myös suomalaisille yliopistoille ja teknologiayrityksille. Kehitystyön tavoitteeksi voisi asettaa vaikka automaattisen setelinlaskulaitteen nopeudella toimivan ”digitaattorin”.

Leo Backman

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat