Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

CAS ei vapauta kaikkia urheilijoita

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS voi muuttaa rangaistuksia myös ankarampaan suuntaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ari Pusa kirjoitti kommentissaan (HS Urheilu 22.7.), että urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS olisi ”lähes aina” vapauttanut dopingista epäillyn urheilijan vedoten tämän oikeusturvaan tai muotoseikkoihin.

Tällainen mielikuva saattaa syntyä, jos seuraa CAS:n toimintaa vain median välityksellä. Mediassa saavat paljon huomiota jutut, joissa dopingista epäilty urheilija vapautetaan. Tällaisia Suomessakin paljon huomiota saaneita CAS:n päätöksiä ovat olleet esimerkiksi Kaisa Variksen ja virolaisen Andrus Veerpalun tapaukset.

Paljon pienemmälle huomiolle julkisuudessa ovat jääneet tapaukset, joissa CAS on vahvistanut urheilijan kilpailukiellon. Näillä päätöksillä ei ole juurikaan uutisarvoa, joten ne eivät yleensä ylitä uutiskynnystä.

Olen toiminut CAS:n välimiehenä vuodesta 1995 lähtien. CAS ei julkaise virallisia tilastoja valitusten hyväksymisprosenteista, mutta oman kokemukseni mukaan alle puolet dopingista syytettyjen urheilijoiden valituksista hyväksytään.

CAS ratkaisee vuosittain runsaat sata dopingasiaa. Arviolta 10–20 prosentissa tapauksista dopingista epäillyn urheilijan kilpailukielto on CAS:ssä kokonaan kumottu.

Lisäksi noin 10–20 prosentissa tapauksista kilpailukiellon pituutta on CAS:ssä lyhennetty.

Numeroita arvioitaessa on syytä muistaa, että kustannussyistä niin sanottuja selviä tapauksia CAS:ään ei juurikaan tuoda.

CAS voi muuttaa rangaistuksia myös ankarampaan suuntaan. Tällä viikolla CAS tuomitsi norjalaisen Martin Johnsrud Sundbyn kilpailukieltoon, vaikka kansainvälinen hiihtoliitto FIS oli vapauttanut hänet. Juha Lallukka sai aikanaan vapauttavan tuomion Suomen antidopingtoimikunnan valvontalautakunnalta, mutta CAS tuomitsi hänet kilpailukieltoon.

Olli Rauste

CAS:n välimies vuodesta 1995

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat