Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sundby käytti astmalääkettä väärin

Norjalaishiihtäjä Martin Johnsrud Sundbylle määrätty astmalääkkeen annostelu oli niin suuri, että se ei ole normaalia astman hoitoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Norjalainen hiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi kiinni dopingista. Hän oli antanut positiivisen näytteen kahdessa kisassa vuodenvaihteessa 2014–2015. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin asia tuli julkisuuteen.

Jonkin tiedon mukaan Sundbylla on ollut astma lapsuudesta alkaen. Silloin luulisi hänellä olevan oikeus käyttää astmalääkkeitä. Toisen uutisen mukaan hänellä ei kuitenkaan ollut oikeutta käyttää Ventolinea. Aika outoa. Salbutamoli eli Ventoline kuuluu astman peruslääkkeisiin.

Kyseisissä kisoissa Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri oli antanut Sundbylle ohjeen ottaa 1 500 mikrogramman annoksen salbutamolia kolme kertaa päivässä. Määrätty annostelu on niin suuri, että se ei ole normaalia astman hoitoa. Tällaisia annoksia astmaatikko käyttää vain astman vaikeutuessa ensiapuhoitona tilapäisesti. Näin vaikeaan astmatilanteeseen tarvitaan muita hoitokeinoja.

Toisaalta näin vaikeassa astmatilanteessa kukaan ei pysty hiihtämään kilpaa millään tasolla eikä varsinkaan maailman huipputasolla. Sundby pystyi hiihtämään ainakin kaksi kertaa kuukauden välein. Aika outoa.

Sundby vakuuttaa syyttömyyttään ja vetoaa siihen, että luotti ”maailman parhaiden lääkäreiden ohjeisiin”. Ihan maailman parhaita eivät kuitenkaan Sundbyn saamat ohjeet tainneet olla, ainakaan astman hoitona.

Pekka Saarelainen

keuhkosairauksien erikoislääkäri

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat