Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkilaiset päättäkööt Helsingin tulevaisuudesta

Kuntavaalien lähestyessä olisi hyvä, jos valtuustoryhmät kertoisivat selkeästi kantansa yleiskaavaehdotukseen ja Helsingin kehittämiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yleiskaavaehdotus on herättänyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan (HS Mielipide 20.7. ja 21.7.). On jopa puhuttu vallankaappauksesta (HS Kaupunki 23.1.), eikä aivan syyttä.

Keskeisten puistoalueiden rakentaminen ja kaupunkibulevardit ovat monen asukkaan mielestä selviä heikennyksiä sekä asumisviihtyvyyteen että liikkumisen sujuvuuteen.

Paradoksaalista kyllä, näiden hankkeiden takana on vihreä ajattelu, jonka luulisi puoltavan viheralueita keskusta-alueella. Tästä huolimatta nykytrendin mukaisesti ollaan valmiita uhraamaan Helsingin viheralueita tiiviin kaupunkirakentamisen tieltä.

Joidenkin tutkimusten mukaan näin rakentamalla säästettäisiin energiaa. Voidaan kuitenkin kysyä, kuinka suuria uhrauksia kannattaa tehdä asumisviihtyvyyden kustannuksella laskennallisten energiasäästöjen saavuttamiseksi.

Väitetään myös, että asuntojen hinta nousisi merkittävästi, jos lisärakentamista ei toteuteta. Tällöin kuitenkin unohdetaan se, ettei kaiken rakentamisen tarvitse tapahtua Helsingin kaupungin alueella, vaan riittää, jos pääkaupunkiseudulle voidaan rakentaa lisää. Eihän esimerkiksi merkittävästi suurempi Lontoo ole täynnä pilvenpiirtäjiä, vaan se on laajalle alueelle rakentunut suurkaupunki.

Nyt vallalla oleva ajattelu johtaa peruuttamattomiin muutoksiin, mikäli niitä ei pystytä estämään. Ideologiseen ajatteluun perustuvasta suunnittelusta on ikäviä esimerkkejä 1960-luvulta, jolloin funktionalismin hengessä purettiin useita arvorakennuksia, kuten Heimolan talo ja Norrménin talo, joka sai väistyä Enson pääkonttorin tieltä.

1960-luvulla kaavailtiin asioita autojen ehdoilla. Onneksi hurjimmat suunnitelmat moottoriteineen keskustassa eivät toteutuneet. Nyt ollaan menossa vastakkaiseen suuntaan: autolla liikkumista pyritään vaikeuttamaan merkittävästi. Kumpikin ehdotus on aikansa lapsi, ja niitä on syytä tarkastella kriittisesti.

Vuoden 2017 kuntavaalien lähestyessä olisi hyvä, jos valtuustoryhmät kertoisivat selkeästi kantansa yleiskaavaehdotukseen ja Helsingin kehittämiseen.

Vihreiden kanta lienee selvästi tiiviin kaupunkirakentamisen puolesta. Samoin voi arvella, että kokoomus gryndereiden tukipuolueena kannattaa lisärakentamista. Kaksi valtuuston suurinta ryhmää on siis viemässä Helsinkiä suuntaan, jota useat asukkaat eivät voi hyväksyä.

Muilla puolueilla olisi nyt hyvä tilaisuus esittää vaihtoehto, johon äänestäjien olisi helppo yhtyä.

Olli Salmela

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat