Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkaohjeistuksia tulisi tarkistaa

Muut Pohjoismaat käyttävät huomattavasti Suomea enemmän aikaa turvapaikanhakijoiden kuulemisiin ja päätöksentekoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sisäministeriö on luokitellut Irakin, Somalian ja Afganistanin turvallisiksi maiksi. Samaan aikaan Isis on kiihdyttänyt tuhoisia iskujaan siviiliväestöä kohtaan. Sotatoimet ovat kiihtyneet ja sekasorto lisääntynyt.

Maahanmuuttovirasto ilmoittaa tekevänsä turvapaikkakuulemisia pikavauhtia urakalla ja ylitöinä. Tavoitteeksi on todettu 1 000 kuulemista viikossa. Kielteisiä päätöksiä tuntuu satelevan samaan tahtiin.

Turvapaikanhakijaystäviltäni olen kuullut, että puhutteluihin käytetään nykyisin selvästi vähemmän aikaa kuin aiemmin. On luvattu, että jokaisen turvapaikanhakijan kohdalla käytetään yksilöllistä harkintaa, mutta näin ei näytä enää tapahtuvan. Useimmiten maalinjaukset ratkaisevat.

Lisäksi vain yksi henkilö haastattelee ja päättää toisen ihmisen elämästä – pahimmillaan kuolemasta. Juridisen koulutuksen saanutta toista henkilöä ei ole haastattelussa mukana, ja tulkkauskin on usein etätulkkausta.

Sanotaan, että Suomi seuraa Ruotsin mallia, mutta se ei pidä paikkaansa. Muut Pohjoismaat käyttävät huomattavasti Suomea enemmän aikaa turvapaikanhakijoiden kuulemisiin ja päätöksentekoon.

Prosessin puutteiden ja kiireen seurauksena tapahtuu varmasti myös virheitä. Maahanmuuttoviraston käsittelijät toimivat kovan paineen alaisina, ja virhearvioinnit ovat ymmärrettäviä.

Oikeusvaltioon kuuluu, että virheelliset päätökset voidaan myös korjata. Jos turvapaikanhakija valittaa kielteisestä päätöksestä, hänellä pitää olla mahdollisuus tulla uudelleen kuultavaksi niissä asioissa, joihin hän haluaa vedota.

Uuden sisäministerin Paula Risikon (kok) esikuntineen pitäisikin välittömästi tarkistaa maahanmuuttoviraston turvapaikkakäsittelyohjeita. On arvioitava, ovatko Irak, Somalia ja Afganistan todella turvallisia maita. Eri maiden turvallisuustilanteiden arviointi pitää tulevaisuudessa tehdä useammin kuin puolen vuoden välein, koska tilanteet muuttuvat nopeasti.

Jokaiselle turvapaikanhakijalle pitää taata oikeusvaltion periaatteiden mukainen yksilöllinen kohtelu. Lisäksi perheenyhdistämistä koskevat lainmuutokset olisi tarkasteltava uudelleen, koska ne johtavat järjettömiin tilanteisiin.

Nyt liian moni turvapaikanhakija palautetaan Suomesta väärin perustein suoraan surman suuhun. Näin ei voi jatkua, jos Suomi haluaa olla oikeusvaltio.

Pirjo Torsti

Lammi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat