Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lama-ajan lapset kestivät vanhempiensa hädän mutta sortuivat sitten itse

1990-luvun lamavuodet näkyvät nykyajassakin, kirjoittaa Kaija Holm.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Isovanhemmuus ja eläkeläisten velkaantuminen ovat olleet tänä kesänä otsikoissa. Esa Hyytisen pohdinta (HS Mielipide 22.7.) ikäpolvien välisen vuoropuhelun tarpeellisuudesta sai minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että yhteiskuntamme pinnan alla jää jotain näkemättä.

Meillä on lasten korkeatasoinen perusopetus. Nuoremme saavat monipolkuisten vaihtoehtojen kautta jatko-opiskelumahdollisuuksia. Olen työelämässäni kohdannut tavattoman kypsiä uraansa aloittelevia nuoria aikuisia. He osaavat kuunnella, keskustella ja arvostaa toista. Samaa aikuisuutta kohtaan nuorten aikuisten ammattilaisten mediatyötä seuratessani ja lukiessani.

Saan pääsääntöisesti hyvää ja arvokasta palvelua terveydenhuollossa, kaupoissa ja kahviloissa. Aikuiset lapseni ja heidän kaverinsa ja kumppaninsa näyttävät ymmärtävän vanhempiensa ponnistuksia.

En liene ainoa näine kokemuksineni.

Nykyinen hyvä pohjautuu aina edellisten sukupolvien työhön ja yhteiskuntaamme ohjailevien päätöksentekoon. Suurten ikäluokkien suuret massat ovat hoitaneet asiansa, maksaneet veronsa ja velkansa ja selvinneet eläkkeelle saakka. Kuinka siis osastakin heistä voi äkkiä tulla niin osaamattomia eläkkeelle siirtyessään, että tarvitaan julkista neuvontaa siitä, miten tulla toimeen pienemmällä rahamäärällä?

Olisiko niin, että 1990-luvun laman edelleen jatkuvia seurauksia ei tiedetä tai ymmärretä? Olisiko niin, että äänessä ovat ne, joita lama ei koskettanut, koska he sattuivat olemaan onnekkaiden puolella jatkuvine töineen ja vähine velkoineen eivätkä tarvinneet pankin epäonnistunutta yritysvelkaneuvontaa?

Lamassa omaisuutensa ja terveytensäkin menettäneet mutta yhä elossa olevat ovat hiljaa maksaneet velkojaan. Kaikki eivät ole velkajärjestelyssä.

Samat ihmiset auttavat nyt lapsiaan, jotka jaksoivat kestää aikoinaan vanhempiensa hädän ja perheen romahtamisen mutta sortuivat sitten itse. Nämä lamalapset ovat nyt yli kolmekymppisiä, kuntoutustuella tai sairauseläkkeellä – eläkkeellä olevien vanhempiensa kanssa.

Jotta siihen saakka on päästy läpi terveyden- ja sosiaalihuollon viidakon, on vanhempien vastuulla ollut heidän selviämisensä. Siihen eivät keski- tai pienituloisen rahat riitä muutoin kuin velkaa ottamalla. Sillä kuka vanhempi jättää murtuneen lapsensa auttamatta?

Sodalla ja lamalla on ihmisten ja yhteiskunnan elämään pitkät varjot, jossa lama on sotaa ilman konepistooleita ja panssarivaunuja.

Kaija Holm

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat