Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmeparantuminen herätti kysymyksen: Määrätäänkö lapsille liian helposti antibiootteja?

Yksilötason haittojen lisäksi antibioottien liikakäyttö lisää resistenssiä: väestöön leviää sellaisia bakteerikantoja, joiden nujertamiseen nykyisin tunnetut antibiootit eivät enää riitä, kirjoittaa Laura Voipio HS:n mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nyt se osui meidän kohdallemme: kummallekin lapselle tuli keskellä parasta lomakautta korvatulehdus. Muutaman levottoman yön jälkeen tulehduksiin määrättiin antibioottikuuri – ja vaiva oli parissa päivässä ohi.

Juuri ennen lääkekuurien päättymistä meille soitettiin lääkäriasemalta, että korvissa jyllää valitulle antibiootille resistentti taudinaiheuttaja. Olisi aloitettava uusi, tehokkaampi ja laajakirjoisempi lääkitys. Veimme kuitenkin lapset uudelleen korvalääkäriin, joka totesi tulehduksen jo parantuneen.

Tämän ”ihmeparantumisen” innoittamana tutustuin tutkimustietoon, jonka mukaan 70–80 prosenttia välikorvatulehduksista parantuu itsestään ongelmitta. Käypä hoito -suosituksenkin mukaan antibioottien vaikutus korvaoireisiin on pieni ja lyhytkestoinen. Sen sijaan riittävä kipulääkitys helpottaa lapsen oloa tehokkaasti.

Korvalääkäri pelotteli meitä vakavilla komplikaatioilla, mutta ymmärtääkseni välikorvatulehduksessa ne ovat hyvin harvinaisia – etenkin, jos lapsen tilaa seurataan tiiviisti.

Antibioottien käyttö taas altistaa lapsen lukuisille haitoille: vatsavaivoille, hiivatulehduksille ja immuniteetin laskulle. Sen lisäksi antibiootit tuhoavat suoliston, ihon ja limakalvojen ”hyviä” bakteereita, joilla on tärkeä merkitys niin terveyden ylläpitämisessä kuin sairauksien synnyssäkin.

Mikrobiston epätasapainon on osoitettu olevan yhteydessä allergioiden, joidenkin autoimmuunisairauksien ja jopa psyyken ongelmien puhkeamiseen. Antibioottikuurin vaikutukset saattavat näkyä lapsen elimistössä pitkään: vielä vuosienkin päästä.

Yksilötason haittojen lisäksi antibioottien liikakäyttö lisää antibioottiresistenssiä: väestöön leviää sellaisia bakteerikantoja, joiden nujertamiseen nykyisin tunnetut antibiootit eivät enää riitä.

Välikorvatulehdus koskettaa vuosittain puolta miljoonaa suomalaista, joista suurin osa on pieniä lapsia. Käypä hoito -suosituksen mukaan antibioottihoitoa käytetään, koska osa lapsista todennäköisesti hyötyy siitä ja se saattaa nopeuttaa korvaoireiden häviämistä. Antibioottien haitat huomioon ottaen tämä kuulostaa näin maallikon korvaan melko heppoisesti perustellulta.

Hollantilainen ystävättäreni kertoi, että Hollannissa antibiootteja määrätään välikorvatulehdukseen hyvin harvoissa ja rajatuissa tapauksissa. Olisiko meillä aika siirtyä samaan?

Laura Voipio

äiti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat