Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestystä fysiikkakilpailuissa ei pidä vähätellä

Mitalitaulukon 26. sija on loistava, jos huomioi maamme pienen väkiluvun ja fysiikkavalmennuksen rajalliset resurssit.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hannu Sipilä kritisoi (HS Mielipide 24.7.) fysiikkaolympiajoukkueemme menestystä, vaikka suorituksemme – 3 hopeaa, pronssi ja kunniamaininta – oli kaikkien aikojen paras. Sipilän kirjoitus sisälsi lukuisia asiavirheitä.

Fysiikkaolympialaisiin osallistui tänä vuonna 87 maasta 400 lukioikäistä opiskelijaa, joista kultamitalin saavutti 47, hopeaa 74, pronssia 98 ja kunniamaininnan 65. Ilman mitalia jäi siis lähes 200 opiskelijaa – ei 65, kuten Sipilä väitti.

Toisin kuin Sipilä väitti, Norjakin osallistui kilpailuun: maan viisihenkisen joukkueen jäsenistä yksikään ei yltänyt edes kunniamaininnalle. Sipilä on analysoinut maiden välisiä tuloksia harhaanjohtavasti vertaamalla palkittujen pistekeskiarvoja, mikä vääristää tilastoja sivuuttamalla palkinnotta jääneet osallistujat.

Vaikka sijoituimme mitalitaulukossa muun muassa Ranskan, Puolan ja Italian edelle, Sipilä pitää suoritustamme ”enintään keskitasoisena”. Kilpailijoiden yhteispisteissä voitimme huippuyliopistoista tunnetun Britannian. Kaiken kaikkiaan joukkueemme päätyi mitalitaulukon 26. sijalle. Sijoitus on loistava, jos huomioi maamme pienen väkiluvun ja fysiikkavalmennuksen rajalliset resurssit.

Vertailukohdaksi kelpaavat esimerkiksi Lontoon olympialaiset, joissa Suomi saavutti 960 mitalista kolme ja päätyi mitalitilaston 60. sijalle.

Sipilä on kuitenkin oikeassa vihjatessaan, että Suomen koulutusjärjestelmä keskittyy huippujen sijasta etenkin keskitason oppilaiden kehittämiseen.

On myös muistettava, että valmennuskulttuuri on Aasiassa ja Itä-Euroopassa huomattavasti totisempi: Etelä-Koreassa kuukauden mittaisilla valmennusleireillä fysiikkaa lasketaan 14 tuntia päivässä. Kolmeen hopeaan Suomen tavoin yltänyt Kazakstanin joukkuekin on ollut kuluneen vuoden aikana kolme kuukautta leireillä.

Eric Hyyppä

fysiikkaolympialaisten hopeamitalisti

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat