Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoilmakonserttien meluvaikutusta asuntojen sisällä valvotaan huonosti

Asuntojen sisälle suodattuu tehokkaasti basso-osuus, joka kuulostaa muutamankymmenen kilometrin etäisyydellä ammuttavalta tykistökeskitykseltä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hernesaaren Ranta Oy:n alettua järjestää musiikkitapahtumia Helsingin Hernesaaren kärjessä asukkaat ympäristössä laajalla alueella ovat kokeneet musiikin tunkeutuvan asuntojen sisälle hyvin häiritsevästi. Asukkaiden valitukset eivät ole johtaneet tulokseen, koska valvojan – Helsingin kaupungin ympäristöviraston – mukaan äänen tasot tapahtumissa on mitattu ja ne ovat olleet lupaehtojen mukaiset.

Tämä herättää laajemman kysymyksen siitä, miten ulkona soitettava musiikki vaikuttaa asuntojen sisällä ja onko melun mittaus ja valvonta asuntomelun suhteen asianmukaista. Näin ei ilmeisesti ole, ja tähän vaikuttaa pääasiassa kolme syytä.

Ensinnäkin maan ja etenkin veden yläpuolella äänen bassotaajuudet etenevät paremmin ja laajemmalle kuin muut taajuudet. Tämän voi havaita kuuntelemalla Hernesaarenrannasta kuuluvaa musiikkia Meripuiston tai Merikadun alueella. Se kuuluu matalana jyrinänä tai jumputuksena, josta korkeat ja keskitaajuudet ovat suodattuneet pois.

Toinen vaikuttava asia on se, että nykyisten määräysten mukaisesti rakennetut ikkunat eivät vaimenna bassoääniä tehokkaasti, koska lasin paksuutta ja ilmaväliä ei voida kasvattaa loputtomasti.

Näin ollen ulkona soitettavasta musiikista suodattuu asuntojen sisälle tehokkaasti basso-osuus, joka kuulostaa muutamankymmenen kilometrin etäisyydellä ammuttavalta tykistökeskitykseltä ja on asukkaasta erittäin häiritsevää.

Kolmas seikka liittyy melun mittaukseen. Hernesaaren Ranta Oy:n osalta Helsingin kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö on päättänyt, että tapahtumien melutaso saa olla ympäristön asuinrakennusten luona enintään 55 desibeliä, kun mitataan A-taajuuspainotettua keskiäänitasoa. A-painotus vaimentaa mittarissa alle 100 hertsin taajuuksia, joten mittari mittaa erittäin huonosti juuri sitä äänen osuutta, joka tuntuu asuntojen sisällä häiritsevältä.

Yhteenvetona Helsingin kaupungin melunvalvonnan käyttämä mittaus on siis erittäin epärelevantti valvottaessa ulkoilmakonserttien häiritsevyyttä asuntojen sisällä.

Asuntojen läheisyydessä soitettavan musiikin valvonnassa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti bassotaajuuksien äänentasoon. Melutason mittaus ja määrittely C-käyrän mukaisena toisi ilmeisesti huomattavan parannuksen asiaan.

Tietysti musiikkitapahtumien järjestäjätkin voisivat ihan vapaaehtoisesti ottaa huomioon lähialueen asukkaat ja kääntää bassotaajuuksien säädintä hieman pienemmälle.

Leo Vaskelainen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat