Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhätkin lukevat kirjoja

Jos 50 sentin varausmaksujen poisto johtaa varausten lisääntymiseen, se kertoo siitä, että lukijoita löytyy muualtakin kuin keskiluokasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Asta Leppä kirjoitti esseessään (HS Kulttuuri 24.7.), että kirjoja lukee enimmäkseen keskiluokka. Jokainen kirjaston tiskillä työskennellyt voi hieman naurahtaa väitteelle. Tiskillä kun tuppaa olemaan asiakasta katujen asukeista tukevasti keskiluokkaiseen porukkaan.

Myös tilastojen näkökulmasta väite on kova. Kaikkiaan kaksi miljoonaa suomalaista eli 36 prosenttia väestöstä lainasi kirjastosta jotain vuonna 2015. Lisäksi Kuntaliiton Arttu 2 -tutkimuksen mukaan keskimäärin 66 prosenttia kunnan asukkaista käyttää kirjastopalveluita. Mukaan mahtuu lukijoita eri yhteiskuntaluokista.

Kirjaston tiskiltä katsottuna lukijoiden maailma ja suomalainen kirjallisuus ovat moniäänisempiä kuin Lepän esseessä. Leppä kaipaa suomalaiseen kaunokirjallisuuteen ”toisia ääniä”, köyhyyden ja arjen rujouden kuvausta.

Varsin monet tunnetut kirjailijat käyttävät näitä teemoja. Esimerkiksi Kari Hotakainen on usein kuvannut ihmisiä suhteellisen köyhyyden ja elämänhallinnan menettämisen reunoilla, kuten Finlandia-palkitussa Juoksuhaudantiessä. Myös lasten- ja nuortenkirjoissa asioista puhutaan suoraan: Paula Norosen Supermarsu-kirjoissa seikkailevan Emilian isä jää työttömäksi.

Jännityskirjallisuudesta löytyy usein vakuuttavaa arjen puristuksen kuvausta. Esimerkkinä Marko Kilven rikosromaani Elävien kirjoihin, joka liikkuu jossain muussa maailmassa kuin keskiluokan kipuilussa.

Useissa kirjastoissa muun muassa pääkaupunkiseudulla on äskettäin poistettu kirjojen varausmaksut. Jos 50 sentin varausmaksujen poisto johtaa varausten lisääntymiseen, se kertoo siitä, että lukijoita löytyy todella paljon myös muualta kuin keskiluokasta.

Rauha Maarno

toiminnanjohtaja

Suomen kirjastoseura ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat