Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsätalouden vesistökuormitusta tarkkaillaan

Suometsätaloudella on tärkeä merkitys puuntuotannolle ja metsien hiilinielulle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jyrki Patomäki ja Ari Heinilä kiinnittivät mielipidekirjoituksissaan huomiota tärkeisiin asioihin (HS 23.7.) koskien Vieraskynä-kirjoitustani (HS 18.7.). Kommentit vaativat muutaman korjauksen.

Valtakunnan metsien inventoinneissa (VMI) mitataan metsien monimuotoisuutta ylläpitävänä kuolleena puuna vain vähintään 10 cm:n vahvuiset ja vähintään 1,3 m pituiset rungon osat. Hakkuutähteiden ja raivauspuuston osuus tällaisesta puusta on vähäinen.

Kuollutta puuta lisätään hakkuiden yhteydessä jättämällä yksittäisiä järeitä puita ja puuryhmiä lahoamaan. Ne ovat mukana laskennassa vasta, kun ne luokitetaan kuolleiksi. Kuolleen puun määrä lasketaan ja julkaistaan muun muassa puulajeittain, järeysluokittain, lahon asteen, kuoren peittävyyden ja ulkoasun mukaan (pystyyn kuollut, pökkelö ja niin edelleen). Näin voidaan päätellä, kuinka paljon on eri eliöryhmien käyttöön sopivaa kuollutta puuta.

Suomen maa-alasta oli 1950-luvun alussa VMI-luokituksen mukaan soita 9,7 miljoonaa hehtaaria. Muun muassa pellonraivaus, turvetalous, rakentaminen sekä tekojärvet ja säännöstelyaltaat ovat pienentäneet suoalaa yhteensä arviolta vajaat 200 000 hehtaaria. Metsätalouteen ojitettiin soita yhteensä noin 5,5 miljoonaa hehtaaria. Niitä siirtyy ojitetuiksi kankaiksi turvekerroksen hävitessä.

Nykyisestä 8,8 miljoonan hehtaarin suoalasta ojitettua on 4,6 miljoonaa hehtaaria. Puuntuotantoon liian karuja soita ojitettiin vajaa puoli miljoonaa hehtaaria. Niitä palautetaan ja palautuu luonnontilaan. Nykyisistä ojitetuista soista 61 prosenttia on turvekangasvaiheessa.

Metsätalouden vesistökuormitusta on tutkittu ja tutkitaan Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteishankkeissa. Kuormitusta vähennetään uusilla kunnostusojitustekniikoilla.

Suometsien osuus metsämaan alasta sekä puuston tilavuudesta ja kasvusta on noin neljännes. Suometsätaloudella on tärkeä merkitys puuntuotannolle ja metsien hiilinielulle. Merkitykset ovat kasvussa.

Erkki Tomppo

metsien inventoinnin emeritusprofessori

Espoo

Oikaisu 26.7. klo 11.55: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, pellonraivaus, turvetalous, rakentaminen sekä tekojärvet ja säännöstelyaltaat eivät ole pienentäneet suoalaa yhteensä arviolta 600 000 hehtaaria, vaan ne ovat pienentäneet suoalaa yhteensä arviolta vajaat 200 000 hehtaaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat