Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabianranta ei olekaan valmis – valtavan rakennussuunnitelman ideointiin annettiin kaksi kuukautta

Heti keramiikkatehtaan lopetettua kiinteistön omistava Varma julisti mukaan kutsumilleen kahdeksalle arkkitehtitoimistolle ideakilpailun Arabianrannan ydinkorttelin uudistamisesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen asunut Arabianrannassa kuusi vuotta ja ollut erittäin tyytyväinen asuinympäristööni, varsinkin kun alue on pitkän rakentamisvaiheen jälkeen vihdoin valmis. Tai niin ainakin luulin.

Nyt on ilmestynyt pilviä hyvin suunnitellun ja hoidetun taidekaupunginosan taivaalle. Arabianrannan erityisluonteen määritelleet instituutiot katoavat. Perinteikkään keramiikkatehtaan satametrinen polttouuni kylmeni maaliskuussa, kun Fiskars Oyj siirsi lopunkin tuotannon halpamaihin. Pian Aalto-yliopistoon fuusioitu Taideteollinen korkeakoulu siirtyy Espoon Otaniemeen.

Heti keramiikkatehtaan lopetettua kiinteistön omistava Varma julisti mukaan kutsumilleen kahdeksalle arkkitehtitoimistolle ideakilpailun Arabianrannan ydinkorttelin uudistamisesta. Kyseessä on Helsingin suurin valmiiseen kortteliin tuleva uudistushanke. Aikaa ideoinnille annettiin vain kaksi kuukautta.

Pikapikaa tehdyistä ensimmäisen vaiheen ehdotuksista paistoivat läpi kiinteistösijoittajan arvot ja tavoitteet: tontin pinta-ala piti käyttää maksimaalisesti hyväksi asunto- ja liikerakentamisella.

Muodon vuoksi asukkaita kutsuttiin äänestämään verkossa suosikkiaan ehdotuksista. En osallistunut äänestykseen, koska kaikki vaihtoehdot olivat raskaudessaan ja levottoman muotokielensä takia toinen toistaan vastenmielisempiä. Jatkoon päässeet valitsi asiantuntijalautakunta.

Arabianrannan varsin onnistunut aluesuunnittelu uhkaa tuhoutua, valittiinpa mikä tahansa neljästä ”loppukilpailuun” päässeestä ehdotuksesta.

Onko kaupunkisuunnittelulautakunta antanut siunauksensa tällaiselle ahneelle kiinteistönjalostukselle ja asuinympäristön turmelemiselle – eli perustuvatko Varman havittelemat pilvilinnat voimassa olevaan asemakaavaan?

Jos näin ei ole, Varma näyttää kiirehtineen asioiden edelle luottaen ilmeisesti siihen, että nykyisessä hektisessä rakennusbuumissa ja ”vihreässä” suunnitteluideologiassa kaikki menee läpi.

Jostain syystä kaupungin rakennuslautakunta korotti vuonna 2013 juuri ennen rakentamisen aloittamista Arabiankatu 8:n tornitaloa kahdella ylimääräisellä kerroksella 12-kerroksiseksi. Nyt tämän talon naapuriin kaavaillaan jopa yli 20-kerroksisia kolosseja.

Kaupunginosaamme ja siihen kiinteästi liittyvää idyllistä Toukolan pientaloaluetta uhkaa uusi purku- ja rakennusmylläkkä. Suunnitelmien toteutuminen muuttaisi koko alueen luonteen.

Arabianrannasta näyttää tulevan ”nukkumalähiö”, kun työ- ja opiskelupaikat häviävät ja tilalle rakennetaan korkeita asuntotorneja.

Onko missään vaiheessa mietitty, voisiko tyhjilleen jääviä tiloja käyttää kunnostettuina luovien alojen tai startup- ja pk-yritysten toimitiloina?

Timo Hakkarainen

Arabianranta, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat