Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painon seuraaminen on hyödyllistä

Tutkimuksissa säännölliseen painon punnitsemiseen ei havaittu liittyvän mitään haitallisia psykologisia seuraamuksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kokenut psykologi Susanna Anglé esitti (HS Torstai 21.7.) viisaita ajatuksia ylipainon hoidosta. Kehotus lopettaa painon jatkuva seuraaminen on hyvä ohje niille, joiden syömiseen liittyy erityisiä ongelmia, mutta se ei koske ylipainoisten suurta enemmistöä.

Hiljattain julkaistiin tiedeartikkeli, jossa oli koottu yhteen 17 tutkimusta painon seurannan vaikutuksista. Laihduttamisen jälkeen vaakaa käyttävät onnistuivat pitämään saavutetun tuloksen muita paremmin. Säännölliseen punnitsemiseen ei havaittu liittyvän haitallisia psykologisia seuraamuksia.

Painon seuraaminen on siis hyödyllistä, ja valtaosa ihmisistä osaa suhtautua siihen luontevasti. Siitä voi muodostua arkipäiväinen rutiini samaan tapaan kuin esimerkiksi hampaiden harjaamisesta.

HS:n kirjoitus oli otsikoitu ”Laihduttaminen ei kannata”. Sana laihduttaminen on tässä yhteydessä tulkittava samoin kuin vastaava englannin kielen sana dieting. Dieettilaihduttaminen ei tosiaankaan kannata. Jatkuva syömisen rajoittaminen ja kaloreihin tuijottaminen eivät tee hyvää kenenkään mielelle. Usein siihen liittyy kirjoituksessakin mainittuja ahdistusta ja itsesyytöksiä. Kaiken lisäksi dieettien pitkän ajan tulokset ovat surkeat.

Jokaisen ylipainoisen kannattaa kaventaa maltillisesti vyötäröään. Niillä kymmenillätuhansilla suomalaisilla, joilla vuosittain todetaan tyypin 2 diabetes, muutaman kilon painonpudotus parantaisi häiriintynyttä aineenvaihduntaa tehokkaammin kuin lääkkeet.

Kaloreiden vähentäminen ja laihtuminen ovat täysin mahdollisia ilman dieettiä. Kirjoituksessa kehotettiin lisäämään lautaselle salaattia ja syömään riittävän säännöllisesti.

Yksinkertaisia jokanaisen ja -miehen keinoja ovat siirtyminen sokerittomiin juomiin, isojen annosten välttäminen sekä hedelmien ja kasvisten käytön lisääminen.

Pertti Mustajoki

sisätautilääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat