Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvauskäytännön on perustuttava tutkimusnäyttöön

Terveydenhuollossa ei pidä, maksajatahosta riippumatta, harjoittaa toimenpiteitä, jotka eivät tutkitusti tuota terveyshyötyä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sari Hammarén-Malmi esitti mielipidesivun kirjoituksessaan (HS 24.7.), että vakuutusyhtiöiden korvauskäytäntöjen olisi hyvä vastata hoitosuosituksia. Tämä on tärkeä kannanotto, johon on helppo yhtyä.

Korvauskäytäntöjen tulisi erityisesti vastata hyvätasoista tutkimusnäyttöä hoitojen vaikuttavuudesta, jonka puolestaan tulisi olla hoitosuositusten perusta. Terveydenhuollossa ei pidä, maksajatahosta riippumatta, harjoittaa toimenpiteitä, jotka eivät tutkitusti tuota terveyshyötyä.

Leikkaushoidon tarpeellisuuden kriittinen arviointi ja riittävän kuntoutuksen varmistaminen ovat kaikkien potilaiden yhteisiä oikeuksia. Vakuutusyhtiöiden ei täten tulisi missään vakuutuslajissa korvata kuntoutusta pelkästään osana leikkaushoitoa.

Toki myös kuntoutuksen, esimerkiksi fysioterapian, korvaamisen tulisi perustua tutkimusnäyttöön sen vaikuttavuudesta. Lakisääteisessä vakuuttamisessa, esimerkiksi työtapaturma- ja liikennevakuuttamisessa näin pääsääntöisesti jo toimitaankin.

Vaikuttaakin ilmeiseltä, että vapaaehtoisten vakuutusten vakuutusehtoja tulisi päivittää, soveltaen näitä periaatteita.

Kuten kirjoittaja totesi, ortopediseen leikkaushoitoon päädytään valitettavasti edelleen useammin kuin tutkimusnäytön mukaan olisi tarpeellista, niin hoitavista lääkäreistä kuin potilaistakin johtuvista syistä.

Korvauskäytännön perustuminen tutkimusnäyttöön on meidän kaikkien etu – olimmepa sitten potilaita tai vain vakuutusmaksujen maksajia.

Janne Leinonen

ylilääkäri, Valtiokonttori

puheenjohtaja, Suomen vakuutuslääkärien yhdistys

Teppo Järvinen

ortopedian ja traumatologian professori

Helsingin yliopisto ja Hus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat