Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyajan vanhukset tarvitsevat paljon muutakin kuin hoivaa

On vain ajan kysymys, kun meillä on hoidossamme ensimmäiset hevarit ja punkkarit. Heitä ei Veteraanin iltahuuto kosketa samalla tavalla kuin kunnioitettuja veteraanejamme.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nykyajan vanhukset ovat varsin kaukana siitä kuvasta, joka päättäjillä, medialla ja kansalaisilla näyttää olevan. Pelkkä välitön hoiva jättää suuren osan vanhusten tarpeista tyydyttämättä. Musiikin, yhdessäolon ja kulttuurin nälkä on suuri. Valitettavan usein se jää huomioimatta, varsinkin kun puhutaan kotona asuvista vanhuksista.

Kunnilla on nykyisin tarjota kotona asuville vanhuksille virikkeenä ainoastaan päivätoimintaa, joka koostuu kärjistetysti sanoen sanomalehtien luvusta, ulkoilusta ja bingosta. Kaikille tämä ei sovi tai riitä. Olisiko meillä tarjota monipuolisempaa ja kattavampaa viriketoimintaa?

Törmään työssäni vanhusten parissa nykyaikaisiin, valistuneisiin ihmisiin, joiden kollektiivinen musiikkikokemus on pikemminkin rockissa kuin Henry Theelissä. Monet heistä ovat toimineet vastuullisissa töissä, kuten lääkäreinä tai toimittajina sekä tärkeinä päättäjinä järjestöissä, puolueissa ja kunnissaan. Silti törmään siihen, että heitä saatetaan kohdella kuin ymmärtämättömiä lapsia.

Vanhemmassa väessä on käsityön taitajia, tanssijoita ja harrastajanäyttelijöitä. Vain osa heistä pystyy nauttimaan taidoistaan silloinkin, kun voimia vielä olisi.

Ymmärrän resurssien niukkuuden – yhteiskunnalla ei ole varaa kaikkeen. Mutta onko ihmisarvoisen vanhuuden tarjoaminen edes kallista? Onko selvitetty kolmannen sektorin mahdollisuudet ja vapaaehtoisten kulttuurin harrastajien apu?

Kun vanhuksille on kuuntelutettu erilaista musiikkia, yhä useampi muistaa esimerkiksi Beatlesin ja osaa sanat, englannin kielellä. Se kertoo hyvin, missä vaiheessa olemme.

Hoitoa saavien joukossa on niitä, joiden musiikilliset muistot alkavat Elviksestä, joidenkin Rolling Stonesista. On vain ajan kysymys, kun meillä on hoidossamme ensimmäiset hevarit ja punkkarit. Heitä ei Veteraanin iltahuuto kosketa samalla tavalla kuin kunnioitettuja veteraanejamme.

Vanhukset tarvitsevat hyvän fyysisen hoidon lisäksi henkistä virkistäytymistä, heidän omalla aaltopituudellaan. Olemmeko valmiit sitä antamaan?

Mia-Liisa Jääskeläinen

lähihoitaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat