Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko suojelualueen tuhota tsaarinaikaisella luvalla?

Ennen Natura-päätöstä myönnetyt luvat ovat edelleen voimassa, kunhan ely-keskus ilmoittaa, että luvan mukainen toiminta on haitatonta ja voi jatkua, kirjoittaa Matti Hilli.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

EU:n luontodirektiivien tarkoituksena on suojella uhanalaisten lajien elinympäristöä ja luonnon monimuotoisuutta. Tämä on toteutettu muodostamalla Natura 2000 -suojelualueverkosto. Natura-alueilla suojellaan erityisesti direktiiveissä nimettyjä luontotyyppejä ja eliölajeja. Vantaanjoen Natura-alueen direktiivilajeja ovat vuollejokisimpukka ja saukko.

Komission Natura-verkostoon hyväksymällä alueella saa toteuttaa vain suojelun vaatimia rakennustoimenpiteitä. Muut hankkeet vaativat monimutkaisen hyväksymis- ja kompensaatiomenettelyn, ja niiden toteuttaminen on mahdollista vain, jos hanke on välttämätön erittäin tärkeän yleisen edun kannalta.

Suomessa kunnat ovat keksineet keinon kiertää direktiivejä. Ennen Natura-päätöstä myönnetyt luvat ovat edelleen voimassa, kunhan ely-keskus ilmoittaa, että luvan mukainen toiminta on haitatonta ja voi jatkua. Ei ole väliä, vaikka lupa olisi ”tsaarinaikainen”.

Kesän aikana on selvinnyt, että Vantaan kaupunki on myydessään yrittäjälle Vantaankoskessa sijaitsevan vanhan myllyn luovuttanut samalla myös laitokseen kuuluvan vesivoimaluvan mukaiset oikeudet, salaten asian seudun asukkailta. Kyseessä lienee keisarillisen Suomen senaatin tehtailija W. W. Wahlbergille vuonna 1891 antama lupa perustaa vesimylly (niin sanottu jauhomylly) silloiseen Quarnbackan koskeen ja vuonna 1914 annettu lupa myllyn muuttamisesta sähköntuotantoon. Nyt yrittäjä on Oulun kaupungin omistaman energiayhtiön tukemana alkanut toteuttaa voimalan käyttöönottoa.

Kun kaupunginhallitus vuonna 2012 siunasi laitoksen myynnin, ajateltiin varmaankin, että kyseessä on romanttinen pikku mylly, joka jauhaa kaupunkilaisten ilona vihreää ja päästötöntä ekosähköä. Yrittäjän suunnitelmat ovat kuitenkin ihan muuta: voimala tarvitsee vettä useita kuutioita sekunnissa eli kosken virtaaman kokonaan. Veden johtamiseksi nykyinen pato pitää tukkia ja vahvistaa, mikä tuhoaisi Natura-alueen luontoarvot – erityisesti tiukasti suojellun simpukkapopulaation – ja tuhoaisi suojellun padon museoarvon.

Turbiini tappaisi suuren osan mereen pyrkivistä ankeriaista ja taimenen smolteista. Yhdessä padon kanssa se estäisi äärimmäisen uhanalaisen villin meritaimenen nousun yli sadan jokikilometrin matkalle kunnostetuille kutupaikoille. Kuntalaiset menettäisivät pääkaupunkiseudun hienoimman koskikalastuskohteen ja sen maisemalliset arvot.

Vantaan kaupunki on velvollinen irtautumaan hankkeesta ja tiukoin toimenpitein estämään kosken tuhoamisen. Eduskunnan tulee tukkia vesilain porsaanreikä ja estää Vantaata, Oulua ja muita kuntia kiertämästä eurooppaoikeuden normeja. Sivistysmaissa kunnat kilpailevat vesistöjen ennallistamisesta ja nousuesteiden poistamisesta eivätkä edistä luontoarvojen tuhoamista.

Matti Hilli

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän johtokunnan puheenjohtaja (kok), Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat