Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivokset pilaavat luontoarvot vesistöjen lähellä

Millään ei tunnu olevan mitään arvoa, kun luontoa tuhotaan kaivosten nimissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Leif Söderlundin (HS Mielipide 11.7.) mielestä luonnon tuhoaminen pitäisi estää kaivoslailla. Hän kirjoitti Lappiin Sodankylän Natura-alueelle Viiankiaavalle tulossa olevasta nikkeli- ja kuparikaivoksesta.

Myös eteläisessä Suomessa luonto uhkaa hukkua kaivosten alle. Erityisesti kalkkikaivokset uhkaavat sitä rehevää ja herkkää luontoa, mitä täällä vielä paikoitellen on. Valtion luonnonsuojelualueetkaan eivät ole este kalkkikaivosten tulemiselle.

Juuri erästä uutta kalkkikaivospiiriä ollaan perustamassa osittain luonnonsuojelualueen päälle, karun järven läheisyyteen. Kalkki aiotaan louhia avolouhoksena, jolloin järvi kantaa ääntä kilometrien päähän. Eläimet ja ihmiset häiriintyvät tästä. Tiedetään kyllä, että kalkkipitoisilla alueilla elää ihan omanlaatuisensa kasvi- ja eläinmaailma (kämmekkäkasveineen ja liito-oravineen). Millään ei vain tunnu olevan mitään arvoa, kun luontoa tuhotaan kaivosten nimissä.

Suomalaisten on päästävä luonnonrauhaan. Hiljainen luonto rauhoittaa ja vähentää tutkimustenkin mukaan stressiä. Kenellä voi olla oikeus viedä tämä mahdollisuus rauhoittumiseen perustamalla kaivos loma-asuntoalueelle tai sen läheisyyteen?

Kaivoksesta kuuluu voimakasta ääntä kilometrien päähän, varsinkin silloin, kun ollaan vesistöjen lähellä. Kuulosuojaimet päässäkö kesälomaa pitäisi viettää luonnon rauhassa? Kaivostoiminnalle asetetaan kyllä kaikenlaisia aikarajoja, kuten esimerkiksi, että loma-aikana sieltä ei saa kuulua häiritsevää melua. Kukahan rajoitusten noudattamista valvoo? Niin, se on tämä tavallinen kysymys, joka koskee monia muitakin sääntöjä ja rajoituksia.

Kaivokset tulisi ehdottomasti kieltää vesistöjen läheisyydestä. Lisäksi kaivosten perustajat tulee velvoittaa lunastamaan kaivoksen lähialueen tontit monen kilometrin säteeltä, mikäli tontin omistajat näin haluavat. Tällainen mainita onkin uudemmassa kaivoslaissa (2011), mutta mahtaako tämä toimia?

Minna Seppälä

kasvatustieteen maisteri, Mäntsälä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat