Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös palkka-armeijajoukkoja on syytä harkita

Yhteiskuntamoraalin kannalta ei ole oikein, että nuoret varusmiehet sijoitettaisiin kaikkein vaativimpiin tehtäviin torjumaan erikoisjoukoista muodostettua vihollista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Puolustusvoimien on tarkoitus parantaa sotilaallista valmiuttaan kouluttamalla varusmiehiä välittömän valmiuden yksiköihin, joiden tehtävä olisi torjua ensivaiheessa maahan kohdistuva sotilaallinen hyökkäys (HS 25.7.).

Vuosittain palvelukseen astuu hieman yli 20 000 varusmiestä. Koko reservin suuruus on noin 230 000 sotilasta. Palkattua henkilökuntaa puolustushallinnossa on noin 15 000 henkilöä.

Yleiseen asevelvollisuuteen perustuvan reserviarmeijan heikkous on hitaus. Suomi yrittää ratkoa tuota ongelmaa varusmiehillä, jotka olisivat valmiina kasarmeilla, mikäli Suomi joutuisi äkillisen sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Suomi olisi nyt valmis lähettämään ensivaiheen vaativiin taistelutehtäviin nuoria varusmiehiä, jotka olisivat sattumalta ja epäonnekseen palvelukseenastumiserässä juuri sinä lyhyenä palvelusajankohtana, jona Suomeen hyökättäisiin.

Nopeaan toimintaan perustuvan puolustuskyvyn tukeutuminen varusmiehiin on ongelmallista yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Kasarmilta voi joutua sotatoimiin, mutta viikkoa aiemmin kotiutetut ja saman koulutuksen saaneet saavat olla rauhassa kotona. Sattumalla on tässä liian suuri sija.

Yhteiskuntamoraalin kannalta ei ole oikein, että nuoret varusmiehet sijoitettaisiin kaikkein vaativimpiin tehtäviin torjumaan erikoisjoukoista muodostettua vihollista, vaikka varusmiehillä olisikin paras reserviarmeijan taisteluosaaminen.

Suomen uskottava nopean toiminnan kyvykkyys ei voi perustua varusmiehiin eikä välttämättä reservivoimiin. Nopeaan, ympärivuorokautiseen valmiuteen pystyvä sotilaallinen kyky edellyttää palkka-armeijayksikköjen perustamista reserviarmeijaa tukemaan. Missään maassa armeijan nopean toiminnan kyvykkyys ei perustu varusmiehiin. Asia on ennen kaikkea moraalinen.

Ari Pesonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat