Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen polkupyörärekisteri auttaisi pyörien löytymistä

Pyörien omistajat olisivat tiedossa, ja hylätyt fillarit löytäisivät helpommin takaisin kotiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä hylätään vuosittain satoja polkupyöriä (HS Kaupunki 25.7.). Jutussa haastatellun rakennusviraston siirtopäällikön mukaan ihmisiä ei vakuutusrahojen saamisen jälkeen välttämättä kiinnosta pyörän sijainti. Vastaavasti mielipidekirjoituksessa (26.7.) epäiltiin, että pyörävarkauksia tekaistaan vakuutusrahojen toivossa.

Epäilemättä tahallisia hylkäämisiä ja vakuutuspetoksia saattaa tapahtua, mutta niissä tuskin piilee ongelman ydin. Monet ”hylätyt” pyörät ovat luultavasti aiemmin varastettuja ja käytön jälkeen pois heitettyjä. Halvasta pyörästä ei vakuutuksesta saa yleensä rahaa, ja vastaavasti kalliimman pyörän hinnasta korvataan usein vain osa.

Nähdäkseni keskeinen tekijä hylättyjen polkupyörien ongelmassa on se – mainitussa uutisessakin sivuttu seikka – että kukaan ei tiedä, kenen mikäkin pyörä on. Kerran kadotetun mutta edelleen etsityn fillarin löytäminen on hankalaa senkin tähden, että se saattaa olla useissa eri paikoista, eikä kukaan tiedä missä mikin pyörä sijaitsee.

Esimerkiksi rakennusviraston ajoneuvojen siirtokeskuksessa ei puhelinsoiton perusteella edes tiedetä, mitä pyöriä heillä itsellään on hallussa. Omaa kulkupeliä täytyy käydä etsimässä paikan päällä.

Pitäisi luoda koko Suomen kattava virallinen polkupyörärekisteri, johon pyörien varkaudet ja löytymiset kirjattaisiin ja josta jokainen voisi myös tarkastaa pyörän tiedot. Pyörien omistajat olisivat tiedossa, ja hylätyt fillarit löytäisivät helpommin takaisin kotiinsa. Tämä säästäisi aikaa ja rahaa monilta tahoilta, esimerkiksi poliisilta, vakuutusyhtiöiltä ja pyöriään epätoivoisesti etsiviltä ihmisiltä. Kaikki voittaisivat, paitsi ”hylättyjen” polkupyörien myyjät.

Hans Hämäläinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat