Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttoviraston päätökset pitävät hallinto-oikeudessa

Maalinjauksen tarkoitus on taata perusteet yhtenäiselle ja johdonmukaiselle päätöksenteolle, mutta kunkin ihmisen yksilöllinen tilanne ratkaisee lopullisen päätöksen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien mielipidesivulla vaadittiin aiemmin tällä viikolla Maahanmuuttoviraston (Migri) turvapaikkaohjeistusten tarkistamista (HS 25.7.). Kirjoittaja epäili turvapaikkapäätösten laadukkuutta.

Vaikka virastossa nyt tehdään urakalla töitä, jokainen turvapaikkahakemus tutkitaan edelleen yksilöllisesti. Turvapaikkahakemuksen käsittely on Suomessa hyvin toimiva prosessi: Turvapaikkaa hakeva ihminen esittää perustelut sille, miksi vaino tai vakava vaara kohtaa juuri häntä. Viranomainen taas kohtaa hakijan henkilökohtaisesti ja kuulee hänen perusteensa.

Turvapaikkapäätösten lainmukaisuutta valvotaan tarkasti. Yksi tärkeä sisäisen valvonnan muoto ovat puolivuosittain tehtävät pistokokeet, joita tehdään Euroopan turvapaikkatukiviraston EASO:n laatimien laatustandardien pohjalta. Pistokokeissa arvioidaan yksittäisten päätösten lainmukaisuutta ja sitä, vastaavatko päätökset viraston linjauksia. Linjaukset pohjautuvat suomalaisten hallintotuomioistuinten sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ja EU-tuomioistuimen ratkaisuihin.

Pistokoetarkastuksissa ei ole löytynyt lainvastaisia tai linjausten vastaisia päätöksiä.

Päätösten lainmukaisuutta varmistetaan myös esittelymenettelyllä. Lopulliseen päätökseen osallistuu yleensä kaksi virkailijaa. Lisäksi jokaisesta päätöksestä on mahdollisuus valittaa riippumattomaan oikeuslaitokseen. Migrin päätösten virheprosentti on perinteisesti ollut vain parin prosentin luokkaa.

Hallitusohjelma edellyttää, että Migri arvioi puolivuosittain keskeisten lähtömaiden turvallisuustilanteen ja tekee siihen perustuvan maalinjauksen. Linjaus on arvio siitä, onko lähtömaassa alueita, joille palauttaminen olisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista siellä olevan aseellisen selkkauksen vuoksi. Lisäksi katsotaan, onko ihmisellä mahdollisuutta paeta maan sisällä.

Mielipidekirjoituksessa todettiin virheellisesti, että sisäministeriö olisi luokitellut Irakin, Somalian ja Afganistanin turvallisiksi maiksi. Linjauksen tekee Migri, joka ei ole luokitellut näitä maita turvallisiksi lähtömaiksi vaan todennut, että turvallisuustilanne on niissä edelliseen arvioon verrattuna parantunut ja että kaikille alueille voidaan palauttaa.

Maalinjauksen tarkoitus on taata perusteet mahdollisimman yhtenäiselle ja johdonmukaiselle päätöksenteolle, mutta kunkin ihmisen yksilöllinen tilanne ratkaisee lopullisen päätöksen. Turvallisuustilanteen muuttuessa linjausta voidaan myös päivittää.

Kirjoittaja oli oikeassa siinä, että irakilaisten saamien kielteisten turvapaikkapäätösten määrä on kasvanut. Tämä johtuu toukokuussa voimaan tulleesta lakimuutoksesta, jolla Suomi poisti ulkomaalaislaista yhden suojelukategorian, sekä siitä, että keväällä tehty Irak-linjaus näkyy nyt tehtyjen päätösten jakaumassa.

Maahanmuuttovirastolla on sisäministeriöltä riittävät perusteet laadukkaalle turvapaikkakäsittelylle. Viraston toiminnan lähtökohtana on Suomen lainsäädäntö, jonka perusteella turvapaikkapäätökset tehdään.

Raimo Pyysalo

apulaispäällikkö

Hanna Helinko

johtaja, oikeus- ja maatietoyksikkö

Maahanmuuttovirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat